Rakı sofrası güzeldir ama

Bazı şeyler var ki, zamana karşı oldukça direnç gösteriyor. Bazı küçük değişiklikler oluyor tabii yapılarında ama yine de kalıyorlar işte inatla.

Rakı sofrası da böyle bir şey biz Türkler için. "Meze" denilen özel yiyecekleri, kendine has geleneğiyle, yaşam biçimimizdeki yerini dirençle koruyan ve henüz kaybolmamış alışkanlıklarımızdan birisi o. Ayrıca rakı masası sadece içki içilen ya da karın doyurulan bir sofra değil; esprili, şarkılı şiirli bir sohbet, bir buluşma, bir toplantı meclisidir aynı zamanda. Ünlü edebiyatçılarımızın pek çoğunun, eserlerini, rakı sofralarında esinlendiklerini hepimiz biliriz. Ancak rakıcılar, bazı mezelerin alkole karşı direnç kazandırdığını, vücudun protein ve vitamin kaybını engellediğini vurgularlar. Bu yüzden; beyaz peynir, kavun, yoğurt, lakerda, cacık, haydari, limona yatırılmış çiğ sebze gibi bazı mezeler rakı sofrasının ayrılmaz parçasıdır. Evet rakı sofrası layıkıyla yaşatıldığında hoş bir şeydir. Bir ritüeli vardır adeta. Ama her şeyin, özellikle de içkinin fazlası sağlığa düşman olduğundan şu sözle bitirmek istiyorum yazımı. "Rakıcının zengini kalpten, fakiri de karaciğerden ölür"

Sebzeli elbasan tava

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

80 dakika


Malzeme listesi

1 kg parça kuzu eti (kuzu kol eti veya dana ya da tavuk eti olabilir)

2 adet orta boy kuru soğan

2-3 adet orta boy patates

2 adet orta boy havuç

Varsa yarım su bardağı bezelye

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

1 kg bardağı yoğurt

4 adet yumurta

2 diş sarmısak

2 çay kaşığı tuz

50 gr tereyağı

2 çay kaşığı kırmızı toz biber

Kuzu koldan hazırlattığınız 6 parça kemikli eti geniş bir çelik tencereye koyun.

Soğanları soyup ortadan ikiye bölün. Doğradığınız soğanları, tenceredeki etin üzerine koyup, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 6-7 dakika kadar kavurun. Üzerini tam kapatacak kadar sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serperek su kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp eti, kısık ateşte en az 1 saat, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırıp tel bir çırpacak yardımıyla 1 dakika kadar çırpın. Yoğurdu ilave edin. Tuzla dövülmüş sarmısakları katın. Malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpıp hazır halde bekletin. Pişirdiğiniz eti derin ve geniş bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Büyük parçalara ayırdığınız patates ve havuçları katıp karıştırın. Varsa bezelyeyi de ekleyin. Hazırladığınız sosu, etlerin üzerini kapatacak biçimde fırın kabına aktarın. Tereyağını bir tavada eritip kırmızı pul biberle birlikte pişirin. Sonra da yoğurtlu sosun üzerine gezdirin. 5 dakika önceden ısıtıp, 175 dereceye ayarladığınız fırında, sosun üzeri kızarıncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Tiganisa-Lokum tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

2 adet yumurta

3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

3 yemek kaşığı irmik

1 su bardağından 1 santim eksik un

1 paket kabartma tozu

Yarım çay kaşığı tuz

Şerbeti için;

2 su bardağı su

1,5 su bardağı tozşeker

Kızartmak için;

1 su bardağı sıvıyağ

Tozşeker ve suyu küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar karıştırın. Kanamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yumurta ve yoğurdu derin bir kaba aktarıp tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. İrmiği ekleyip unu azar azar ilave ettikten sonra çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ve tuzu da serpiştirip tekrar çırpın. Malzemeleri koyu boza kıvamında, akıcı bir hamur elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında en az 20 dakika bekletin. Sıvıyağı 20-22 santim çapındaki bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Hamurdan yemek kaşığı yardımıyla bir parça alıp yakın mesafeden kızgın yağa aktarın. Hamur kızardıkça yayılıp kabaracaktır. Bu işi daha önce yapmış olanlar, hamuru şekillendirebilirler ama eğer ilk kez yapıyorsanız, bırakın hamur kendi şeklini alsın. Kızaran hamurları ters çevirip diğer taraflarını da kızartın. Hamurları yağını süzerek alıp soğuk haldeki şerbetin içine aktarın. 5 dakika kadar şerbette beklettiğiniz hamurları çıkarıp servis tabağına alın. Üzerlerini fındık, ceviz ya da renkli şekerlemelerle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları