Rakı sofrası geleneği

Rakı sofrası; meze, denilen özel yiyecekleri, kendine has geleneğiyle, yaşam biçimimizdeki yerini dirençle koruyan ve henüz kaybolmamış alışkanlıklarımızdan birisidir.

Rakı masası sadece içki içilen ya da karın doyurulan bir sofra değil; esprili, şarkılı, şiirli bir sohbet, bir buluşma, bir toplantı meclisidir aynı zamanda. Ünlü edebiyatçılarımızın bir çoğunun eserlerini, rakı sofralarında esinlendiklerini hepimiz biliriz. Ancak rakıcılar, bazı mezelerin alkole karşı direnç kazandırdığını, vücudun protein ve vitamin kaybını engellediğini vurgularlar. Bu yüzden, beyaz peynir, kavun, yoğurt, lakerda, cacık, haydari, limona yatırılmış çiğ sebzeler gibi bazı mezeler rakı sofrasının ayrılmaz parçasıdır. Ancak ‘rakıcının zengini kalpten, fakiri de karaciğerden ölür’ sözünü de unutmamak gerekir.

İnce Noktalar

Meksikalıların sıcaktan korunmak için giydikleri o koca kıvrımlı şapkalarının aynı modelinden, çıtır patates yapıp yediklerini biliyor muydunuz?

Baharatlı jambalya

Yapılışı:

Öncelikle makarna suyunu içine tuz atarak kaynatalım. Kaynayan suda makarnaları 8-10 dakika kadar haşlayalım, süzüp üzerine bir bardak soğuk su gezdirelim. Öte yandan tavuk etlerini iri kuşbaşı doğrayıp, dörde bölünmüş kuru soğanlarla birlikte zeytinyağında soteleyelim. Tavuklar pişip, soğan da yumuşayınca içine karidesleri karıştıralım. 5 dakika kadar sotelemeye devam edip, iri doğranmış kırmızı ve sivri biberi ekleyelim. Tuz ve baharatları (kırmızı toz biberin sadece 1 kaşığını) katarak, dörde bölünmüş domatesleri (kabukları soyulmuş) koyalım. 5 dakika da domateslerle çevirip, üzerine haşlanmış makarnaları dökelim. Kalan 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi serpelim ve sıcak sıcak servis yapalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

Yarım paket spagetti

1 paket renkli makarna

2 adet tavuk göğsü

20 adet karides

3 adet kuru soğan

3 adet yeşil sivri biber

1 adet kırmızı biber (çuşka)

3 adet domates

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Elmalı panna kota

Yapılışı:

Panna Kota İtalyan mutfağının en güzel soğuk tatlılarından biri. Bizim ağız tadımıza da çok uygun. Bu güzel tarifi sıcak yaz günlerinde sizinle paylaşmak istedim. Öncelikle çiğ kremayı bir tencereye koyalım, üzerine pudra şekerini ekleyelim. Ocağın orta ateşte yakarak karıştıra karıştıra pişirelim. Kremamız koyulaşıp göbek atınca ateşten alalım. Vanilyasını serpelim ayrı bir kasede sıcak su içinde jelatinleri çözelim ve tenceredeki kremaya karıştırarak varsa krem karamel kalıplarına, yoksa küçük kaselere paylaştıralım. Soğuyuncaya dek tezgah üzerinde bekletip, buzluğa alalım, donuncaya dek tutalım. Servisten yarım saat kadar önce mevsimine göre kullanacağımız meyveyi (ki biz burada elma kullandık) soyup, küp küp doğrayalım. Bir tatlı kaşığı toz şekerle, şeker eriyinceye dek kısık ateşte pişirelim. Tabaklara çevirdiğimiz panna kotaların üzerini elmalarla süsleyelim.

Yemekçinin notu: Panna kotanın süslemesinde çikolatalı sos kullanmak da çok güzel sonuç verir.

4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

1 litre hazır çiğ krema

1 su bardağı pudra şekeri

3 adet yaprak jelatin veya 2 yemek kaşığı limon jölesi

1 su bardağı sıcak su

1 paket vanilya

Üzeri için

1 adet elma (mevsimine göre meyveler)

1 tatlı kaşığı toz şeker
Yazarın Tüm Yazıları