Pratik ve lezzetli cankurtaranlar

Ne zordur değil mi verdiğiniz bir davette ya da düzenlediğiniz bir partide mönü hazırlamak.

Hele bu işlerde acemiyseniz eliniz ayağınıza dolaşır, işin neresinden başlayacağınızı bilemezsiniz. İşte böyle durumlar için idealdir aperatif yiyecekler. Bir paket tost ekmeği ya da küçük sandviç ekmeklerinden alırsınız. Zeytin ezmesi, peynir, jambon ve sayısını 100’e çıkarabileceğiniz malzemelerle süslersiniz onları, masanız birdenbire renkleniverir. Yeni tatlar gelmiştir masaya çeşitli zevklere hitap edebilecek. Özellikle "açık büfe" denen yeme şekli için biçilmiş kaftandır aperatif yiyecekler. İnsanlar ellerinde tabaklarla masanın başına gider, istedikleri gibi belirlerler ne yiyeceklerini. Size düşense çok alternatif sunmaktır onlara.

Bir de parti ve kutlamalar vardır ki bunlarda insanlar ellerindeki tabaklarla ya ayakta yerler yemeklerini ya da müsait bir yer bulup çöküverirler yemeklerini yiyebilmek için. Böyle durumlarda da tabaktaki yemeklerin kolay yenebiliyor olması çok önemlidir. Suyu mümkün olduğunca az olan ve mümkünse tabakta birbirine bulaşmayacak yiyecekler sunmalısınız insanlara. İşte aperatif yiyecekler böyle durumlar için de idealdir. Sadece konuklar ve davetler için midir peki aperatifler? Tabii ki hayır. Okuldan eve öğle yemeğiyle akşam yemeği arasında gelen çocuklarınız için de çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilir ve onların okuldan gelir gelmez cipslere ya da diğer abur cuburlara saldırmasını engelleyebilirsiniz.

Peynir soslu midye makarna

Malzeme listesi

á 1 adet midye makarna

Sos için;

á 1 su bardağı rendelenmiş yağlı beyaz peynir

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 paket hazır süt kreması (200 ml.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı haşlanmış makarna suyu

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Sıvıyağ ve kremayı orta boy çelik bir tencereye (saplı sos tenceresi de kullanabilirsiniz) koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz üzerine rendelenmiş beyaz peyniri ekleyin. Eğer peynirli soslara meraklıysanız, 100 gr. gonzola peyniri ya da rokfor peynirini de çok küçük küpler halinde doğrayarak kullanabilirsiniz. Peynir biraz eriyince sosun altını kısın ve kısık ateşte peynir iyice eriyinceye kadar, 3-4 dakika pişirin. Sos iyice koyulaşıp boza kıvamına gelince, tuz ve karabiberi serpip ocaktan alın. Makarnayı geniş bir tenceredeki bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Sıcak haldeki makarnayı sıcak sosla karıştırın. Ancak önceden ayırdığınız 1 su bardağı makarna suyunu makarnanın üzerine aktarmayı da ihmal etmeyin. Makarnayı iyice karıştırın. İsterseniz üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ve ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu serpiştirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Kayısılı light kek

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

á 1 su bardağı un

á 1 su bardağı irmik

á 1 su bardağı sarı üzüm

á 4-5 adet taze ya da kuru kayısı

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Kuru üzümleri üzerini kapatacak kadar suda 15 dakika kadar tutun. Bir kağıt peçeteyle üzümleri iyice kurulayıp bir kenarda bekletin. Kayısıların çekirdeğini çıkarıp tavla zarı formunda doğrayın (kuru kayısı kullanacaksanız onları da küçük küpler halinde doğramanız gerekir). 3 adet yumurtayı derin bir kaba kırıp 2 dakika kadar çırpın. Kabartma tozu, sıvıyağ ve vanilyayı ekleyin. Süt, irmik ve unu (size önerdiğimiz karışımlardan birini de kullanabilirsiniz) kaba aktarın. Mikserin orta devriyle ya da tel bir çırpacak yardımıyla 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Son olarak, sarı üzümleri ve doğranmış kayısıları da ilave edip tekrar karıştırın. Kek hamurunu yağlanmış orta boy bir kek kalıbına aktarıp, kalıpta 15 dakika bekletin. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra kalıptan çıkarıp dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları