Kadın da artık en az erkek kadar aktif bir role sahip, evin geçiminde ve dolayısıyla iş hayatında.
Biz kadınlar da sabahın yedisinde işe gitmek üzere yollara düşüp akşam, büyük şehirde yaşamanın armağanı (!) olan trafiğin de etkisiyle belki de eşimizden sonra eve dönüyoruz. Eve akşam saatlerinde gelen kadın, hele bir de evde düzenli ve iyi beslenmesi gereken bir çocuk varsa, hem pratik, hem besleyici hem de lezzetli yemekler yapıp ailesini sofra başında toplamak ve bütün gün ayrı geçirilen zamanı hiç olmazsa akşam yemeklerinde telafi etmek istiyor. İşte bu yüzden, biz kadınların, akşam yorgun argın eve gelip mutlaka akşam yemeği hazırlamamız gerekiyor. Yaptığımız yemeklerin de besleyici, bir o kadar da pratik olması.
Evet kadınların daha az zamanda daha çok iş yapması lazım artık ama harcanan zaman azaldıkça işin kalitesinin de kesinlikle düşmemesi bir başka şart. Yani öyle çabuk yemek yapmak için yemeğin lezzetinden ya da besleyiciliğinden ödün vermemek lazım.
İşte yukarıda saydığımız özelliklere uygun, yani, yemek yapanın zamandan tasarruf edebileceği, ama aynı zamanda lezzetli ve besleyici yemekler yapabileceği bir tenceredir düdüklü tencere.
Üstelik düdüklü tencere sadece zamandan değil, yemek yaparken harcanan enerjiden de tasarruf edilmesini sağlar ve dolayısıyla da küresel ısınma gibi önemli bir konuyu da göz ardı etmemiş olursunuz, yemekleri mümkün olduğunca düdüklü tencerede pişirirseniz.
Peki nedir bu mucizevi tencerenin sırrı? Yani o küçük şeyin içinde neler oluyor da yemeklerimiz hem bu kadar lezzetli ve besleyici olabiliyor, hem de daha kısa sürede pişebiliyor.
"Suyun kaynama derecesi 100’dür" Bize ilkokuldan beri bu öğretildi değil mi? Bu bilgi için yanlıştır demek haksızlık olur ama suyun kaynama derecesi, bulunduğu ortamın basıncına da bağlıdır. Yani, ortamdaki basınç yükseldikçe suyun kaynama derecesi de artacaktır.
İşte düdüklü tencerenin sırrı da buradadır. Buhar tencerenin dışına çıkmadığından içerdeki basınç artar ve suyun kaynama derecesi de 130 dereceye kadar yükselir. Tencerenin içindeki bu yüksek sıcaklık yiyeceklerin hem besleyici değerlerinin kaybolmamasını, hem de çabuk pişmesini sağlar.
Ayşimin biberli köftesi
Malzeme listesi
4 adet orta boy patates
1 çay bardağı sıvıyağ
Köfte için;
400-500 gr yağsız köftelik kıyma
3-4 adet tost ekmeği
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Biberli sos için;
5 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve)
3 adet orta boy domates
1 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu)
1 yemek kaşığı taze ya da kuru fesleğen
2 çay kaşığı tuz
Köftesinin hazırlanması için; kıyma derin bir kaba aktarılır. Tost ekmeklerinin (bayat ekmek de olabilir) içleri ufalanarak kıymanın üzerine eklenir. Yumurta kırılıp incecik kıyılmış maydanoz ilave edildikten sonra, rendelenmiş soğan katılıp tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar da serpiştirilir. Hazırlanan köfte harcı 5-6 dakika kadar yoğrulup üzeri örtülerek buzdolabında bekletilir.
Diğer taraftan, patatesler soyulup yarım santim kalınlığında halka halka doğranır. Kararmamaları için soğuk suda bekletilir. Biberli sosun hazırlanması için; konserve biberlerin suyu süzülerek kavanozdan çıkarılır. Domatesler soyulup iri kuş başı et fotmunda doğranır. Biber ve domates mutfak robotunda çekilerek püre haline getirilir. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyu eklenerek tuz serpiştirilir. Fesleğen de ilave edilerek tekrar karıştırıldıktan sonra bir kenarda bekeltilir. 1 çay bardağı sıvıyağ geniş bir tavaya aktarılıp kızdırılır.
Patates dilimleri süzülüp kağıt havluyla kurulandıktan sonra, kızgın yağda hafifçe kızartılır. Buzdolabından çıkarılan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve üzerlerine bastırılarak hafif yassı hale getirilir. Hazırlanan köfteler patateslerin kızartıldığı tavada önlü arkalı kızartılır. Köfteler geniş bir tencereye bir sıra dizildikten sonra üzerine bir sıra da patates dilimi yerleştirilir. Köfte ve patatesler aynı sırayla malzeme bitinceye kadar dizildikten sonra üzerlerine hazırlanan biberli sos gezdirilir. Orta ısılı ateşte 25-30 dakika kadar pişirilen yemek sıcak sıcak servise sunulur.
Damla çikolatalı Amerikan kurabiyesi
Malzeme listesi
250 gr yumuşamış margarin
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
2 çay bardağı pudra şekeri
(büyük boy çay bardağıyla)
1 paket vanilya
3 su bardağı un
3 fincan dolusu damla çikolata
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan dolusu kuru çekirdeksiz üzüm
1 paket kabartma tozu
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini derin bir kaba aktarıp, üzerine pudra şekeri ve kakaoyu ilave ettikten sonra, yoğurmaya başlayın. Vanilyayı ekleyip yoğurmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırın. Damla çikolata ve kuru çekirdeksiz üzümü (İzmir üzümü veya sultaniye de denir) ekleyip tekrar karıştırın.
Bu unlu çikolatalı karışımı yoğurduğunuz malzemelere katıp malzemeler birbirleriyle iyice karışıncaya kadar yoğurun. Hazırladığınız yumuşak ve ele yapışmayan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra, avuçlarınız arasında bastırarak 7-8 santim çapında yassı kurabiyeler hazırlayın.
Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kağıdı yayıp, hazırladığınız kurabiyeleri en az 2 santim aralıklı olarak tepsiye yerleştirin. Kurabiyeleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Kurabiyeler, fırından çıkardıktan sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam edecektir. Soğuyup sertleşen kurabiyeleri servise sunun.