Portakal çiçeği reçeli

Çukurova’da yılın her mevsimi mevsime uygun sebze ve meyveler bu bölgenin topraklarını allı gelin gibi süsler.

Dut, incir, nar, armut ve zeytinin yanı sıra portakal ve mandalina gibi turunçgiller bölgenin verimli topraklarında bolca yetişen meyve türlerdir.

Nisan Mayıs aylarında yolunuz Adana-Mersin ve Osmaniye gibi Çukurova şehirlerine düşerse soluduğunuz havada portakal çiçeği kokusunu duyarsınız.

Hele hele yirmi otuz yıl öncesine kadar, Akdeniz’in kıyısına paralel uzanan portakal bahçeleri, katledilip yerine denize sıfır, yüksek katlı apartmanlar dikilerek bu güzel kıyılarda öldürülmeden önce, buralarda portakal çiçeği kokusunu daha yoğun duyabilirdiniz.

Ama bu toprakları çok seven turunçgiller her şeye rağmen bölgede varlığını sürdürüyor ve güzel kokusunu atmosfere yaymaya devam ediyor. Çukurova’nın zengin ve bereketli toprakları, bu özel coğrafyanın insanlarını da aynı ölçüde üretken ve yaratıcı kılıyor. Portakal çiçeği sadece kolonya olmayıp; iplere dizilerek genç kızların kolyesi ya da baş tacı olmakla kalmıyor, portakal-limon-mandalina ve turunçtan oluşan turunçgil çiçeklerinin yaprakları "portakal çiçeği reçeline" dönüşerek Akdeniz’in kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olabiliyor.

Zeytinyağlı pazılı yerelması

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

15-20 adet yerelması

1 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy patates

7-8 adet pazı yaprağı

1 tatlı kaşığı un

1 çay bardağı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı tuz

Öncelikle, pazı yapraklarını saplarından ayırdıktan sonra yıkayıp süzün. Salata yaprağı doğrar gibi 2 cm kalınlığında doğrayın. Diğer taraftan, yerelması, patates ve havucu soyup iyice yıkadıktan sonra, havuçları tavla zarı gibi küp küp, patatesleri kuşbaşı et formunda doğrayın. Yerelmasını bütün olarak bırakın. Eğer sebzeleri bekletecekseniz limonlu suda bekletebilirsiniz. Böylece kararmazlar. Orta boy bir tencerede, zar gibi doğradığınız soğanları zeytinyağında pembeleşene kadar, 3-4 dakika kavurun.

Üzerine yerelması, havuç ve patateslei ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak kavurun. Şimdi küçük bir kasede un, toz şeker, tuz ve 3 su bardağı suyu çırpıp tencerede kavrulan sebzelerin üzerine aktarın yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Üzerine doğranmış pazı yapraklarını da ilave ederek 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yemeğin soğumasını bekleyip servise sunun.

Teyzemin yumurta salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta

8-10 adet kiraz domates

1 adet kırmızı dolmalık biber

6-8 adet marul yaprağı

2-3 dilim tost ekmeği

1 sap yeşil soğan

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

1 çay bardağı konserve mısır

Sosu için;

6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da 3 yemek kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

Yumurtaları katı kıvamlı olacak şekilde haşlayın. Tost ekmeklerini tavla zarı formunda doğrayıp 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kızartın. (Ekmekleri tost makinesinde kızartıp tavla zarı formunda doğrayabilirsiniz de.) Diğer taraftan, marul yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra, iri parçalar halinde doğrayın. Dolmalık biberin sapını kesip, tohumlarını temizledikten sonra, boylamasına dörde bölüp, incecik dilimleyin. Yeşil soğan, dereotu ve maydanozu da ayıklayıp, incecik doğrayın.

Haşlanmış yumurtaları soyup, ince halkalar haline getirin. Tüm bu malzemeleri derin bir salata kasesine aktarıp üzerine konserve mısırı da kattıktan sonra karıştırın. Sosu hazırlamak için; sızma zeytinyağı, nar ekşisi (limon suyu da kullanabilirsiniz) tuz, karabiber, kekik ve naneyi derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu salata malzemelerinin üzerine gezdirip, iyice harmanlayın. Üzerini kiraz domateslerle süsleyerek servise sunun. İsterseniz bu salatayı geniş ağızlı kup bardaklarda da ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları