Porselen şıklığı

Önemli misafirleriniz geldiğinde çıkardığınız şık porselen yemek takımınız vardır değil mi?

Porselen dendiğinde akla hemen şıklık ve zarafet gelir ve porselen o asil görünüşüyle bu güzel sıfatları hak eder aslında. Porselen sözcüğünün kökeni Ortaçağ’a dayanır. İtalyanca’da istiridye kabuğunun beyaz parlak kısımlarına verilen addır "porcella". Porselen de adının kökenine yakışır niteliktedir doğrusu. Kaolin, kuvars ve feldispat sözcükleri muhtemelen pek çoğunuza hiçbir şey ifade etmeyecektir. İşte bu maddelerdir porselenin ana maddeleri ve porselenin en önemli özelliği çok yüksek sıcaklıkta, 1400 santigrat derecede pişirilmesidir. Yüksek sıcaklıkta pişirme, aynı zamanda porseleni seramikten ayıran en önemli özelliktir ve bu özellik sayesinde porselen su geçirmez. Su geçirmez olması porselenin zamanla oluşacak çatlaklardan korunması ve darbelere daha dayanıklı olması anlamına gelir. Bakmayın "en önemli özellik" dediğimize, porselen ve seramik hem hammadde hem de yapılış bakımından tamamen farklı iki şeydir.

ÇERKEZ TAVUĞU

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

1 adet bütün tavuk

2 dilim bayat ekmeğin içi

3 diş sarmısak

1,5 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı ılık tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için;

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tavuk yıkanıp tencereye yerleştirilir. Üzerine 4 su bardağı su ilave edilip iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülüp derisi ayıklandıktan sonra çok ufak parçalar halinde didiklenir. Diğer taraftan, bayat ekmek içi, ceviz ve sarmısaklar mutfak robotunda püre haline getirilir. Üzerine 1 su bardağı ılık tavuk suyu, tuz (varsa toz kişniş de katılabilir) eklenip karıştırılır. Hazırlanan bu harç didiklenmiş tavuk parçalarının üzerine aktarılıp iyice harmanlanır. (Karışım çok katı kıvamlı olursa bir miktar daha tavuk suyu eklenebilir.) Arzu edilirse, 1 yemek kaşığı zeytinyağı küçük bir tavada kızdırılıp üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edilerek 1 dakika kadar pişirildikten sonra Çerkez tavuğunun üzerine gezdirilebilir.

YOĞURT TATLISI

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 paket meyve şekerli bisküvi

1 yemek kaşığı diyet margarin

1 çay kaşığı tarçın

2 su bardağı diyet yoğurt

1 su bardağı diyet süt

2 yemek kaşığı renksiz jöle

Bisküviler küçük parçalar halinde kırılıp derin bir kaba konur. Margarin eklenip iyice karıştırıldıktan sonra tarçın ilave edilir. (Yağ az gelirse, su da ilave edilebilir.) Bisküvili karışım iyice yoğrularak hamur haline getirildikten sonra derin bir kaba, kenarları yükseltilerek yayılır. Hamur bir süre buzdolabında bekletilerek donması sağlanır. Diğer taraftan, yoğurdun suyu süzülür. Jöle bir kaseye aktarılan sütün içinde eritildikten sonra suyu süzülen yoğurt da ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan jöleli karışım, buzdolabında bekleyen hamurun üzerine yayılır. Tatlı buzdolabında en az 2 saat daha bekletildikten sonra servise sunulur.

Not: Tatlının üzeri meyve ya da çekilmiş şam fıstıkla süslenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları