Mutfaklarımızın vazgeçilmez malzemelerinden biridir pirinç. Her gün mutlaka pilav pişen evler vardır. Ya evin beyi seviyordur pilavı ya da çocuklardan biri.
Bizler pirincin birkaç çeşidini biliriz. Yaygın olarak kullandığımız pirinç türü ise beyaz pirinçtir. Oysa pirincim onlarca çeşidi vardır ve bu hububat türü, yetiştiği toprağın ve iklimin özelliklerine bağlı olarak aroma, tat ve renk kazanır. ışte bu çeşitlerden biri de yabani pirinçtir. Koyu rengi, fındığa benzeyen tadı ve ince uzun şekliyle tamamen kendine has özellikler gösterir. Anavatanı Kuzey Amerika olan bu pirinç türü, yaklaşık 10 bin yıldır bilinmekte ve tüketilmektedir. Amerika’nın yerli halkı, yani bizim deyimimizle Kızılderililer, bu değerli besin maddesini keşfettiklerinden beri yaygın olarak kullanmaktadırlar. Halen Kaliforniya ve Büyük Göller Bölgesi’nde tarımı yaygın olarak yapılan yabani pirincin en çok üretildiği yer yine Kuzey Amerika’dır. Yazının başında da değindiğimiz gibi, bizim yaygın olarak kullandığımız pirinç türleri arasında değildir yabani pirinç. Ancak, son yıllarda küreselleşmenin de etkisiyle, değişik tatlara damağını açan Türk insanı pirincin diğer çeşitlerini de denemeye başlamış ve en azından çokça kullandığı pirinçle karıştırarak bu çeşitlerin tadına bakmıştır. Uzmanların “beslenme diyetimizde mutlaka bulunması gerekenler” listesinde saydıkları tam tahıllardan biri olan yabani pirinç, normal pirince göre iki kat fazla protein içerir. Kanseri ve pek çok hastalığı önlemede önemli rol oynayan antioksidanlar bakımından çok zengin olan yabani pirinç, normal pirinçten daha kalorilidir ama aradaki protein miktarı bu kalori farkıyla kıyaslanamaz bile. Ayrıca yabani pirincin gluten içermediğini de belirtmekte yarar var. Peki nasıl pişiyor yabani pirinç? Bir kere, söylediğimiz gibi, yabani pirinci tek başına pişirmeniz şart değil. Tadına ve aromasına alışmak için kepekli ya da normal pirinçle birlikte pişirebilirsiniz. Ancak bu pirincin ıslatma ve pişme süreleri normal pirinçten daha uzun. 12 saat suda bekleyen yabani pirinç bir bardağa üç bardak suyla 40 dakika kadar pişirildiğinde iyi sonuç veriyor. Fazla pişmemesine dikkat etmek gerekiyor, çünkü kendine has, yapışkansı doku ısıyla uzun süre temas ettiğinde ortaya çıkıyor.
ETLİ MARUL SALATASI
4 kişilik HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ · 750-800 gr biftek ya da bonfile · 4 yemek kaşığı sıvıyağ · 1/2 çay kaşığı tuz, karabiber · 2 tatlı kaşığı domates salçası · 2 çay kaşığı tatlı hardal · 2 diş dövülmüş sarmısak · 1/2 çay kaşığı kimyon, kekik, kırmızı toz biber · 1 adet kırmızı dolmalık biber · 2-3 adet taze yeşil soğan · 1 demet marul (herhangi bir yeşil salata kullanabilirsiniz)
YAPILIŞI Bu yemekte böfstrogonof denilen parmak şeklinde doğranmış etleri kullanacağız. Bu eti dana biftek, bonfile ya da kontrfileden de elde edebilirsiniz. Eti kasabınıza hazırlatabileceğiniz gibi, kendiniz de parmak şeklinde dilimleyerek hazırlayabilirsiniz. Diğer taraftan, hardal, domates salçası, dövülmüş sarmısakları geniş ve derin bir kaba koyun. Üzerine kimyon, kekik, kırmızı toz biber, tuz ve karabiberi serpip çatalla çırpın. Parmak şeklindeki etleri hazırladığınız bu sosun içine aktarıp karıştırın. (böylece eti marine edip lezzetini arttırmış olacaksınız) Üzerini kapatıp buzdolabında en az bir gece kadar dinlendirin. Diğer taraftan, dolmalık kırmızı biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra kibrit çöpü formunda doğrayın. Yeşil soğanı da ayıklayıp yıkadıktan sonra 2-3 santim uzunluğunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Sıvıyağı orta boy bir teflon tencereye ya da wok tavasına koyup yüksek ısılı ateşte kızdırın. Buzdolabından çıkardığınız etleri kızgın tavaya aktarıp yüksek ısılı ateşte sık sık karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Ocağı kısıp etleri kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırarak pişirin. Etler hafifçe yumuşamaya başlayınca, ocağın altını biraz açıp orta ısıya getirin. Biber ve soğanı ilave edip orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sık sık karıştırarak ve tavayı sallayarak 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine ½ su bardağı sıcak suyu ekleyip ocağın altını kısın ve bir kapak yardımıyla ağzını kapatın. Yemeği kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar, 10-15 dakika pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, salata malzemelerini yıkayıp süzdükten sonra elinizle irice parçalara ayırıp salata tabağına yerleştirin. Üzerine ılık haldeki etleri aktarıp ılık olarak servise sunun. Bu salata özellikle gençlerin sevebileceği ılık bir salatadır.
SÜTLÜ YASSI KADAYIF
6 KİŞİLİK
MALZEME LİSTESİ * 10 adet yuvarlak yassı kadayıf * 4 su bardağı süt * 1 su bardağı ayçiçek yağı * 3 adet yumurta (çırpılmış) şurubu için; * 2 su bardağı su * 2 su bardağı tozşeker * 1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI Sütü ılık hale getirin. Kadayıfı kenarlarından ince şeritler halinde kesin. Ilık sütün içine koyarak 5 dakika bekletin. Avuçlarınızın arasında sıkarak sütten çıkarıp temiz bir kaba alın. Ayçiçek yağını geniş bir tavada kızdırın. Kadayıf şeritlerini önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Dilimleri, kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar arkalı önlü kızarın. Bir kaba ılık su koyun. Kızarttığınız kadayıfları maşa yardımıyla yağdan alıp ılık suyun içine koyun. Avuçlarınızın arasında sıkarak sudan çıkarıp hafifçe üst üste bindirerek derin bir servis tabağına yerleştirin. şurubu hazırlamak için tozşeker, su ve limon suyunu orta boy bir tencerede kaynatın. Ocağı kısıp 4-5 dakika daha kaynatın. şerbeti ile tabaktaki kadayıfın üzerine gezdirin. Soğumasını bekleyip üzerine çekilmiş fındık, ceviz içi, antepfıstığı veya toz hindistancevizi serperek servis yapın.