Patlıcan deli eder mi

Yanında şöyle bir kase soğuk cacıkla birlikte sofraya konan karnıyarığa kim hayır diyebilir ki...

Ya da üzeri domatesli sosla süslenmiş patlıcan kızartmasına... Benim için patlıcanlı yemekler başlı başına bir alandır. Nedendir bilinmez, eski çağlarda patlıcanın deliliğe neden olduğuna inanılırmış. Bu yüzden de yenmesi sakıncalı görülür ve şekli itibariyle sadece süs bitkisi olarak kullanılırmış.

Ancak daha sonra, bitkiler hakkında daha çok bilgi edinilmeye başlandıkça, patlıcanın insan vücuduna yararları anlaşılmış ve patlıcan hakkındaki dedikodular da yavaş yavaş ortadan kalkmış. Bu deliliğe yol açma hikayesini ortadan kaldıran faydalara biraz göz atalım şimdi:

Bir kere, A vitamini ve fosfor deposudur patlıcan. Böbrek ve karaciğeri korur. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Nereden çıktığı belli olmayan delilik yapma safsatasının tam aksine, patlıcanın içerdiği bazı esanslar sayesinde insanı sakinleştirdiği söylenir. Ayrıca kalbin ritmini ayarlayıcı özelliğe de sahiptir. Nijeryalılar tarafından sara hastalığına karşı bir silah olarak kullanılan patlıcanın anayurdu Hindistan olarak bilinir.

Şu bahsedilen deliliğe neden olma hikayesine ise Çinliler hiçbir zaman inanmamış olmalılar ki, bu sebzeyi ilk keşfettiklerinden beri yemeklerinde kullanıyorlarmış. Peki, "Anavatanı Hindistan olan bir bitki nasıl olup da dünyanın pek çok bölgesine yayılmış?" diye soracak olursanız, en azından Avrupa kıtasına sekizinci yüzyılda ticaret yoluyla Araplar tarafından yayıldığını söyleyebilirim.

Midilli usulü zeytinli piliç dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

Yarım adet piliç

2 su bardağı pirinç

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı (kahve) kaşığı tereyağı

4 adet orta boy kuru soğan

20 adet siyah zeytin

3 su bardağı ılık tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz karabiber

1 tatlı (kahve) kaşığı kuru fesleğen

Pilici orta boy bir tencereye koyup üzerine 8 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek orta ısılı ateşte yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Pirinci 1 tatlı kaşığı tuz koyduğunuz 5 su bardağı sıcak suda 30 dakika bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritip incecik doğradığınız soğanları tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğan sararıncaya kadar 4-5 dakika kavurun.

Pirinci de süzdükten sonra tenceredeki malzemeye ilave edin. Yine sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiber serpiştirip çekirdeksiz siyah zeytini aktarın. Haşladığınız tavuğun ılık suyundan 3 su bardağı alıp ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını iyice kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı fırına dayanıklı derin bir kaba yayıp üzerine haşlanmış tavuğu yerleştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Dondurmalı bademli turta

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

35 adet kakaolu bisküvi

150 gr yumuşamış margarin

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket vanilyalı dondurma

(yaklaşık 500 gr)

1 yemek kaşığı dolusu kakao

2 yemek kaşığı badem

Bisküvileri robotta çekerek toz haline getirin. Margarini bir tencerede eritip üzerine bisküvi ve tarçını ekleyerek 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra ocaktan alın. Elle yoğrulacak kadar soğuduğunda hamur haline getirin. Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki tart kalıbını yağlayıp hamuru, kenarlarını 2 parmak yükselterek ve bastırarak kalıba yayın. Soğuması için buzdolabına koyun. Dondurmayı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Bir kahve fincanı kadarını ayırıp kalan kısmını tartın üzerine aktarın. Dondurmanın ayırdığınız bölümüne kakaoyu ve 2 yemek kaşığı suyu ilave edip mikserle 3 dakika kadar çırpın. Bu karışımı da tartın üzerine yayıp alttaki dondurmayla karışacak şekilde çatalla hafifçe karıştırın. Derin dondurucuda 3 saat kadar bekletip üzerini bademle süsledikten sonra soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları