Şimdi kolaylıkla ulaşabildiğimiz temel besin maddelerinden bazılarına ulaşamadığınızı düşünün. Ve bu ulaşamama durumunun süresinin uzadığını ve tüm ülkeye ya da dünyaya yayıldığını... İşte bu dönemlere kıtlık adı verilir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde pek çok sebepten dolayı kıtlık görülmüştür. Savaş, doğal felaketler ve daha pek çok şey kıtlığa neden olabilir. 1845-1849 yılları arasında ırlanda’da yaşanan büyük kıtlık da halkı çok zor durumda bırakmış ve bir milyon kişinin ölümüne yol açmıştı. ırlandalıların hâlâ andıkları büyük kıtlığın esas nedeni yoksulların temel gıda maddesi olan patatese bulaşan bir hastalıktı ve bu hastalık yüzünden 1845 yılından başlayarak patates tüketilemedi. Çoğu İngiliz olan toprak sahiplerine borçlarını ödeyemeyen kalabalık çiftçi aileleri ise göç etmek zorunda kaldı. Kaynaklar dört yıl boyunca yine bir milyon kişinin kendi topraklarını bırakarak göç ettiğini yazar. Nüfusu yaklaşık sekiz milyon olan ırlanda pek çok ülkeden maddi yardım almasına rağmen uzun süre büyük kıtlığın etkisinden kurtulamadı. Dört yıl süren kıtlığın sadece insan kaybına yol açmadığı, aynı zamanda ırlanda’ya yardım etmeyen ıngiltere’ye karşı ulusal tepkiyi de doğurduğu söylenir. Ve hatta kıtlık sırasında ve sonrasında ortaya çıkan bu ulusal tepkinin İrlanda’yı bağımsızlığa götüren yolun başlangıcı olduğu da yazılanlar arasındadır.
Yumurtalı lokma
Malzemeler · 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) · 2 çay kaşığı tuz · ½ paket kabartma tozu · Yaklaşık 1,5 su bardağı un Kızartmak için; · 1-2 su bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Bir taraftan çırparken bir taraftan da tuz, kabartma tozu ve unu ilave edin. Tel çırpıcı ya da mikserin düşük devriyle çırptığınız hamurun koyu kek hamuru kıvamında olması gerek. Hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, küçük bir tencereye (kızartma yapacağınız için derin olması gerek) sıvıyağı koyun. Unutmayın ki bol kızgın yağda kızaran hamur çok az yağ çeker. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup yağın kızmasını bekleyin. Dinlenen hamurdan bir yemek kaşığı yardımıyla parça alın ve elinizle sıyırarak kızgın yağa aktarın. (hamur çok katı olduğu için elinizle ya da bir başka kaşıkla sıyırmanız gerekir.) Pişen hamur altın sarısı olup yağın üzerine çıkacaktır. Pişen lokmaları el kevgiri yardımıyla süzerek tencereden alıp üzerine kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına yerleştirin. sıcak olarak ve yanında peynir, marmelat veya reçelle servise sunun.