Öyle ya da böyle ama mutlaka süt

Sütü tek başına tüketemeyenler vardır hani. Süt içmeleri gerektiğinde burunlarını tıkarlar ve işkence çekiyormuş gibi içerler.

Bir de kaç yaşında olursa olsun sütten vazgeçemeyenler vardır. Sıcak, soğuk, şekerli, şekersiz fark etmez onlar için. Çocukken başlamışlardır her gün bir bardak süt içmeye, hálá da devam eder bu alışkanlıkları.

Umarım siz ikinci gruba dahilsinizdir. Çünkü süt, hiçbir gıda maddesinin tek başına karşılamayacağı, vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini içerir. Günde bir litre süt tüketerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin çok büyük bir bölümünü karşılayabiliriz. Peki sütü nasıl içmeli?

Diğer süt çeşitlerine oranla daha fazla besin içeren günlük süt, pastörize süttür, yani pastörizasyon işleminden geçmiştir. Günlük süte uygulanan pastörizasyon işlemi sadece ısısal bir uygulamadır. Bu yolla, sütün besleyiciliğine zarar verilmeden zararlı maddelerden arındırılması sağlanır. Bu nedenle, günlük süt anne sütüne en yakın, en besleyici süt çeşidi olma özelliğine sahiptir.

Uzun ömürlü sütün, günlük sütten farkı ise, uzun süre bozulmadan korunabilmesi için günlük sütten daha fazla işleme tabi tutulmuş olmasıdır.

Hangi yaşta olursak olalım, sağlıklı beslenmek için her gün mutlaka günlük süt tüketmeliyiz. Özellikle anne sütünden kesilen bebeklerin, çocukların ve bebek bekleyen kadınların günlük süt tüketmesi çok önemlidir.

Günlük sütün yüzde otuzu kalsiyumdan oluşur. Bir litre günlük sütteki kalsiyum miktarı, günlük kalsiyum ihtiyacımızdan daha fazladır. Kalsiyumun ne iş yaptığına gelince; 35 yaşımıza gelene kadar kemik gelişimimize katkıda bulunur. 35 yaşından sonra ise kemikleri kemik erimesine karşı korur.

Peki süt içmek istemeyen çocuklarınıza süt içme alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz? Sütü değişik biçimlerde ve değişik renklerde vererek süte karşı önyargılarını aşmalarını sağlayabiliriz örneğin. Sütü orijinal bardaklarda vermek ya da içine kakao, muz ve çilek katarak içirmek işe yarayacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

Cevizli Hacıbektaş ekmeği

Malzeme listesi

á 100 gr yumuşamış margarin

á 1 adet yumurta

á 1 yemek kaşığı toz kuru maya

á 1,5 kahve fincanı ılık su

á 1 tatlı kaşığı tuz

á 3 su bardağı un

á 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

á 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen

Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, yine oda sıcaklığında bekleyen yumurta ve tuzu derin bir yoğurma kabına aktarın. Toz mayayı ve 1,5 kahve fincanı ılık suyu küçük bir tasa aktarıp karıştırın. Bu mayalı suyu da yoğurma kabındaki malzemelere ekleyin.

Unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir peçeteyle örterek 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamura çekilmiş ceviz içini ve toz fesleğeni ekleyip tekrar yoğurun. Üzerini örterek 30-40 dakika daha dinlendirin. Neredeyse iki misli hacme ulaşan hamuru yağladığınız dikdörtgen bir fırın kabına yerleştirin (kalıbın şekli önemli değil).

Hamurun üzerini keskin bir bıçakla artı şeklinde hafifçe kesin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında en az 25-30 dakika, üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık ya da soğukken dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları