Osmanlı padişahlarının devlet işlerinden arta kalan zamanlarda neler yaptıklarını, daha doğru bir ifadeyle padişahların hobilerini hep merak etmişimdir.
Yemeğe olan düşkünlüğü nedeniyle diğer padişahlardan daha çok merak ettiğim Fatih Sultan Mehmed’in boş zamanlarında balık tutmayı sevdiğini öğrendiğimde pek şaşırmadım. Çünkü Fatih’in balık yemeklerine düşkünlüğünü daha önceden biliyordum. Sarayda tutulan satın alma defterleri, Osmanlı padişahlarının Fatih dönemine kadar, balığa ve deniz ürünlerine pek rağbet göstermediğini ispatlar. Fatih padişah olduktan sonra mutfak masraflarına deniz ürünleri eklenmiş ve o tahttan indikten sonra da tekrar eski seviyesine inmiştir. Bu durum, yalnızca saray için de geçerli değildir üstelik. Osmanlı’nın Müslüman halkı da balığa ve deniz ürünlerine pek düşkün değilmiş. Özellikle midye, ıstakoz ve kalamar gibi deniz ürünleri, genellikle gayrimüslimler tarafından tüketilirmiş Osmanlı döneminde. Deniz ürünlerinin yaygın şekilde tüketilmeye başlamasıysa Cumhuriyet’ten sonraki yıllara rastlar. Çünkü nedendir bilinmez, bu ürünleri tüketmek biraz da Avrupai yaşam tarzıyla özleştirilmiş.
Kahveli fıstık kurabiyesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
125 gr. yumuşamış bitkisel margarin
3 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı neskafe
4 yemek kaşığı pudraşekeri
2 adet yumurta
(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Üzeri için;
5 yemek kaşığı şamfıstığı
3 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
3 yemek kaşığı süt, 4 yemek kaşığı pudraşekeri ve 1 yemek kaşığı neskafe bir kasede karıştırılır ve neskafe eritilir. Yumurtaların sarıları ve akları ayrılarak ayrı ayrı kaplara koyulur. Hamurun hazırlanması için, oda sıcaklığında yumuşamış margarin, sütlü neskafe ve yumurta sarıları derin bir yoğurma kabına aktarılıp yoğrulur. Bir taraftan yoğrulmaya devam edilirken, bir taraftan da kabartma tozu ve un eklenir. Kulak memesi kıvamına gelen hamur oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Yuvarlak hamur parçaları önce yumurta akına, sonra çekilmiş şamfıstığına bulanır. Bir kısmı da hindistancevizi tozuna batırılabilir. Kurabiyeler yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Soğuyunca servise sunulur.
Kakaolu pasta Rebeka
12 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
50 dakika
Malzeme listesi
Kek hamuru için
6 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
2 su bardağı tozşeker
5 su bardağı un
1 su bardağı erimiş bitkisel margarin
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
Kreması için;
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
2 adet yumurta
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
25 gr bitkisel margarin
Kremanın hazırlanması için; tozşeker, un, nişasta ve kakao küçük bir tencereye koyulup bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Yumurtalar ilave edilip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Üzerine süt de eklenip tekrar karıştırıldıktan sonra kısık ateşte, sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Koyulaşıp kaynamaya başlayan kremaya margarin eklenip ocaktan alınır ve mikser yardımıyla 5 dakika çırpıldıktan sonra soğuması için buzdolabında bekletilir. Kekin hazırlanması için; 6 adet yumurta ve tozşeker derin bir kaba aktarılıp mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Karışım koyu kıvama gelince eritilip ılıtılmış margarine, kakao, vanilya, yoğurt ve kabartma tozu eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Un da yavaş yavaş eklenip hamur iyice çırpılır. Diğer taraftan, büyük boy bir kek kalıbı 2 çay kaşığı yumuşak bitkisel margarinle iyice yağlanır. Hazırlanmış olan kek hamuru kalıba aktarılır. Kek, 5 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış olan fırında en az 45-50 dakika pişirilip çıkarılır.
Soğuyan kek ikiye bölünür ve hazırlanan krema kekin iki katı arasına, üzerine ve etrafına sürülür. Üzeri çeşitli şekerlemelerle süslenen pasta servise sunulur.