Öğrenci eskiden ne yiyordu

Çocuğunuz öğlen yemeklerinde ne yiyor? Okulun yemekhanesinde ne çıkarsa onu mu, verdiğiniz haftalıkla okul kantininden aldığı hazır gıdaları mı yoksa her sabah sizin özenle hazırlayıp beslenme çantasına koyduğunuz sandviçi mi?

Tabii ki en sağlıklı olanı çocukların öğlen yemeklerinde de temiz ve özenle hazırlanmış ev yemeği yemeleri ama özel okullar hariç bu imkanı öğrencilere sunabilen kaç okul var ve yemekhane ücreti ödeyip sunulan imkanlardan yararlanabilecek kaç öğrenci?

Babam tahta çantalarla ve saatlerce yürüyerek okula gidilen günleri anlatırken gerçek dışı bir masalı dinler gibi kulak kesilirdim anlattıklarına. Anlattıkları hiç olmamış gibi gelirdi. Şimdi kendi çocuklarıma ne zaman çocukluk günlerimi anlatsam, aynı bakışı yakalıyorum gözlerinde. "Anlattıkların gerçek olamaz" bakışı.

Şimdi bugünden biraz daha geriye, kantinlerin ve hazır yiyecek içeceklerin yaygın olmadığı günlere gidip bir bakalım öğrenciler neler yiyorlarmış.

Bir kere, öyle beslenme çantalarından çıkan sandviçler ya da kantinden alınan hazır yiyecekler yoktu o zaman. Şimdiki çocukların adını bile duymadığı sefertasları vardı ve öğlen okulda yenecek yemekler bu taslar içinde getirilirdi. Sedertasları da çeşit çeşitti tabii ki. Kimisi tek bölmeli sefertasına koyduğu yemeği yerdi, kimisi ise çok bölmeli ve daha havalı olan sefertasında getirdiği yemekleri. Öğlen tenefüsü oldu mu, maddi durumu daha iyi olan öğrenciler sefertaslarını alıp yemekhaneye inerlerdi. Maddi durumu kötü olanlar da yemekhaneye inerlerdi ama okulun o gün çıkardığı yemekleri yemek için. Ki bunlar çoğu zaman mercimek, pilav, kurufasulye gibi çocukların pek sevmediği yemeklerdi.

Sonra beslenme çantası dönemi başladı. Renk renk, şekil şekil beslenme çantaları girdi hayatlarımıza. Beslenme çantasının gelmesiyle birlikte yemekler sınıflarda yenmeye başlandı. Ama baktık ki, bazı öğrencilerin çantasından haşlanmış yumurta çıkıyor, bazılarınınkinden salamla, kaşar peyniriyle yapılmış kocaman bir sandviç, öğlen yemeklerinde yenecek yemeklere de sınıf öğretmenleri karar vermeye başladı.

Pazartesi peynir, zeytin, domates ve meyve, salı kek ve poğaça... Şimdilerde tarihe karıştı gibi, zengin çocuğuyla fakirin aynı sınıfta okuduğu okullar. Parası olan, ilkokuldan itibaren çocuğunu özel okula vermeyi tercih ediyor ve bu okulların da çoğunlukla iyi yemekler çıkaran yemekhaneleri oluyor. Özel okula gitmeyenlerse eski usule devam. Kimi beslenme çantasından çıkardığı elmayı yiyor, kimi okul kantininden aldığı hamburgeri.

Yumurtalı kuru domates tavası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á12-15 adet kurutulmuş domates

á2 tatlı kaşığı tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

á1 adet orta boy kuru soğan

á4 adet yumurta

á1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kuru domatesleri ılık suyun içinde 30 dakika kadar beklettikten sonra akan suyun altında yıkayıp süzün. Domatesleri, kuşbaşı et formunda küp küp doğrayın. (Domatesleri dilimlemeden, bütün olarak da kullanabilirsiniz.) Kuru soğanı soyup incecik doğrayın.

Tereyağını orta boy bir tavada eritip üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyerek 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine dilimlediğiniz kuru domatesleri ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha pişirin. Üzerine 4 yumurtayı kırıp ocağın altını kıstıktan sonra tavanın üzerini bir kapakla kapatın. Yumurtalar pişinceye kadar bekleyip ocaktan alın. Sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları