Babamla ilk kez Muş’a gittiğimizde, inşaat teknikeri Fatih Bey’e konuk olduk.
Yemeğimizi yere serilmiş olan halının üzerinde yiyorduk. Sohbetin en koyu yerinde bir de baktık ki, kızlar bizim lahana (kelem) dolması ve üzerine tozşeker ile ceviz serpilmiş hedikten getirdiler.
"Peki ama hedik nedir" dediğinizi duyar gibiyim. Buğday tarladan toplanıp patosa vurulduktan sonra, en azından bir kısmı kazanlarda pişirilir. İşte buğdayın bu pişirilen kısmıdır hedik. Hediğin üzerine bazıları tozşeker, bazılarıysa tuz serperek yer. Ancak benim favori hediğim tozşekerli, yani tatlı olandır.
O gün Muş’ta yediğim nefis yemekleri hiç unutamıyorum. Orada yediğim yemekler beni birdenbire kendi memleketime götürdü. Bizim oraların kelem dolması ve hediğini bize ikram etmeleri ve bu yemekleri aynı isimlerle anıyor olmamız, bana Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki insanların kültürün bir parçası olarak yemeği nasıl da paylaştıklarını ve yemeğin kültürler arasındaki uzaklıkları nasıl yok ettiğini gösterdi.
Tavuklu bezelye çorbası
Malzeme listesi
á 2 su bardağı konserve bezelye
á 1 adet tavuk göğüs eti
á 5 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 tepeleme yemek kaşığı un
á 2 su bardağı süt
á 8 su bardağı tavuk suyu (Tavuğun haşlama suyunu kullanın.)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı:
Tavuk göğüs etini küçük bir tencereye koyup üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin. Suyun daha lezzetli olması için bir adet soyulmuş kuru soğanı içine katabilirsiniz. Biraz tuz ve karabiber ekleyerek tavuk iyice yumuşayıncaya kadar, en az 25-30 dakika haşlayın. Haşladığınız tavuğu süzerek tencereden alıp bıçakla tavla zarı formunda küp küp doğrayarak bir kenarda bekletin. Tencerede kalan tavuk suyunu bardağa koyun ve 8 su bardağına tamamlayacak şekilde üzerine normal su ekleyin. Bezelyeyi mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekin. Sıvıyağ ve unu orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar, 2 dakika kavurun. Üzerine hemen soğuk sütü ve sıcak olmayan tavuk suyunu azar azar ilave ederken, tahta kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Bezelye püresini de tencereye aktarıp sürekli karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpip kaynayıncaya kadar karıştırın. Çorba kaynamaya başlayınca tavuk etini ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
ıymalı Mengen makarnası
Malzeme listesi
á 1,5 paket boru ya da erişte makarna
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 3 diş sarmısak
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 2 adet yeşil çarliston biber
á 1 demet maydanoz
á 3 adet orta boy domates
á Yarım kg. az yağlı kıyma
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın. Sıvıyağı bir tencereye aktarıp kızdırın. Kıyma ve soğanı tencereye koyup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Kıymanın rengi dönünce üzerine tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri, ince halkalar halinde doğradığınız çarliston biberleri, salçayı, 1 çay kaşığı tuzu ve baharatı ekleyip tekrar karıştırın. Kısık ateşte, sık sık karıştırarak yaklaşık 10 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Üzerine incecik kıydığınız maydanozu ilave edip tekrar karıştırın. Büyük bir tencereye 20-25 su bardağı kadar su koyup kaynatın. Kalan 1 çay kaşığı tuzu kaynayan suya aktarıp makarnayı kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış makarnayı süzüp aynı tencereye aktarın. Üzerine kıymalı harcı gezdirip karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.