Nohut deyip geçmeyin!

Nohudu, askerin aşı, yoksulun yemeği, okul tabldotu deyip bir kenara attıysanız ve burun kıvırdıysanız, çok yazık!

Haberin Devamı

Bu buruşuk kabuklu, minik ve yuvarlak bakliyatta çok önemli mineral ve vitaminler bulunur.
Nohudun bir diğer önemli özelliği ise içerdiği tabii yağın kolesterol seviyesine olumlu etkisi.
Ayrıca kalsiyum ve fosfor seviyesi, hem büyüme çağındaki çocuklara hem de menopoz dönemindeki hanımlara epeyce destek verecek kadar yüksek.
Ancak nohudun bir kusuru vardır; bazen sert çıkar. Bu yüzden bir gece önceden bol suyla ıslatmak veya düdüklü tencerede bol suyla en az 40-45 dakika haşlamak gerek.
İster etli nohut, ister humus yapın. Ama ara sıra yapmayı ihmal etmeyin ve sofranızdan uzak tutmayın.

Tekirdağ mantısı

Soğanı soyup incecik doğrayın. Yağ, soğan ve kıymayı bir tencereye koyup arada sırada karıştırarak kısık ateşte, bıraktığı suyu çekinceye kadar, 5 dakika kavurun.
Salça ve kırmızı biberi ekleyip 1-2 defa daha çevirin. Bulguru ilave edip karıştırın. Daha sonra sıcak su ve tuzu katıp kısık ateşte, bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Karabiberi serpip karıştırın ve ocaktan alın.
Hamuru hazırlamak için unu eleyin, tuz ve su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hazırlanan hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın.
Bezeleri 1-2 santim incelikte açıp 5-6 santimetrekare büyüklüğünde kareler halinde kesin. Karelerin ortasına, hazırladığınız içten (pilavdan) 2 tatlı kaşığı kadar koyup bohça şeklinde kapatın. Bütün hamurlara aynı işlemleri uygulayın.
Mantıları kızdırılmış yağda kızartarak kağıt peçete serilmiş tabağa alın.
Daha sonra servis tabağına alıp soğumadan servise sunun.
İsterseniz açtığınız yufkayı üç parmak eninde şeritler oluşturacak şekilde kesip içini koyduktan sonra muska şeklinde de sarabilirsiniz.

Haberin Devamı

NOT: Eskiden kıyma yerine haşlanıp didiklenmiş kaz ya da ördek eti kullanılırdı.

Malzeme listesi
İçi için;
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 200 gr orta yağlı kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Hamuru için;
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 1,5 su bardağı su
Kızartmak için;
- 2 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları