Mutfakta yaşam

Ömrümüz mutfakta geçiyor. Sabahtan akşama dek pişir, kotar, yıka. Bir yemekçi de olsanız, bazen mutfağa girerken ayaklar geri geri gidiyor. Ancak mutfağı keyifli bir hale getirmenin yolları var. Öncelikle mutfaklarda müzik olmalı.

Sonra elinizin altında sevimli mutfak aksesuvarları bulunmalıÉ Ben mağazaların mutfak aletleri bölümlerini çok severim. Geçenlerde kendime bir maydanoz değirmeni aldım.

Elmayı oyacakla soyup, çöpünü içinde bırakarak çocuklara sürpriz yapmayı severim. Çilek yapraklarını çilem maşasıyla ayıklamayı, limon kabuğunu özel rendesiyle çıkarmayı, mantımatiği, poğaça kalıbını kullanmak hoşuma gidiyor. Mutfak aksesuvarları mutfak işini zevkli kılar.

İnce Noktalar

Pirincin saklama kabında daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, içine bir yemek kaşığı kadar tuz atın.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Yumurtalı patlıcan

Yapılışı:

Önce bütün malzemeleri pişmeye hazır hale getirelim. Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayalım ve tuzlu suda bekletelim. Kuru soğanları halka halka, domatesleri kabuğunu soyup küp küp doğrayalım, maydanozu saplarını ayırıp, yapraklarını incecik kıyalım.

Şimdi sıra pişirmeye geçmede. Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup soğanları kavurmaya başlayalım. Soğanın rengi dönünce tuzlu suyunu sıktığımız patlıcanları ve küp domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Ayrı bir kapta yumurtaları köpürünceye dek çırpıp, kavrulmakta olan patlıcanların üzerine hızla döküp karıştıralım. En son kıyılmış maydanozu ve karabiberi ekleyip, yumurta pişince ateşten alalım. Sıcak sıcak servis yapalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

6 adet yumurta

2 adet patlıcan

2 adet domates

Yarım demet maydanoz

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Fındıklı baba tatlısı

Yapılışı:

Genelde tatlıların şerbeti önceden pişirilip, soğutulur. Çünkü şerbetli tatlılarda kural "biri sıcak, biri soğuk" diye özetlenmiştir. O nedenli biz de öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Bir tencerede şekerli suyu karıştıralım ve en 15 dakika kaynatalım. Şerbet koyulaşınca limon suyunu karıştırıp, bir taşım daha kaynatalım ve soğumaya bırakalım.

Şimdi tatlımızı hazırlamaya geçelim. Yumurta ve toz şekeri bir karıştırma kabına alıp, iyice çırpalım. Süt, limon kabuğu rendesi, vanilya ve erimiş margarini ekleyip, karıştırmaya devam edelim. Başka bir kasede un, kabartma tozu ve dövülmüş fındıkları iyice karıştırıp, karıştırma kabına dökelim.

Bir kez daha çırpıp, yağlanmış kek kalıbına boşaltalım. 180 derecede ısıttığımız fırında 25 dakika pişirelim. Bu arada şerbetimiz soğumuş olmalı. Fırından çıkardığımız baba tatlısının üzerin soğuk şerbeti döküp, 15 dakika şerbeti iyice çekmesi için bekletelim. Kremşanti ya da kaymakla süsleyerek servis yapalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 çay bardağı kavrulmuş fındık (dövülmüş)

2 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

4 yemek kaşığı süt

1 adet limon kabuğunun rendesi

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

.Yarım çay bardağı erimiş margarin

Şerbeti için

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

3 damla limon suyu

Üzeri için

Kaymak ya da krem şanti
Yazarın Tüm Yazıları