Paylaş
İşte bunun bir kanıtıdır, bundan beş yüz yıla yakın süre önce İspanya’da engizisyondan kaçan Museviler.
Çünkü kendi memleket-lerindeki dini baskıdan usanan İspanyol Musevileri, Osmanlı’nın o meşhur hoşgörüsünden yararlanarak bu topraklara gelmişlerdir.
İşte ta o zaman gelip bir süre sonra bizim bir parçamız olan Museviler Sefaradlardı ve bu kültür Türk kültürüne pek çok zenginlik kazandırdı.
Kültürün değişmez parçası olan yeme içme de bu kazanımlardan yeterince nasibini aldı elbette.
Pek bilinmese de Türkiye’ye gelen tek Musevi topluluk Sefaradlar değildir. Orta Avrupa’da yaşayan ve pek çoğu Türk olan Aşkenazlar da daha sonra benzer nedenlerden ötürü bu topraklarda yaşamayı seçmişlerdir. Az önce dediğimiz gibi, Musevilerin bu topraklarda yaşamasından mutfağımız da payını almış ve Türk mutfağının şimdiki zenginliğine erişmesinde Sefarad ve Aşkenaz mutfağının da katkısı olmuştur.
Musevilerin zengin mutfağının temeli ise çekilen sıkıntılara ve bu sıkıntılar karşısında yaratıcılığını kullanmış olan Musevi kadınına dayanır.
Bu sıkıntılı günler yiyecek sıkıntısını getirdiğinden, becerikli Musevi kadınları malzemeyi ziyan etmemiştir. Kabağın kabuğunu yemeklerine bir şekilde eklemeyi başarmışlar, göçün ve savaşın ortasında açlıkla bu yolla başa çıkmışlardır.
Fırında dana pirzola
Dana pirzolaları yıkayıp süzün. Domatesleri ortadan ikiye bölün. Pirzolaları fırın tepsisine yerleştirin.
Hardalı küçük bir kapta 2 yemek kaşığı suyla ezin.
Üzerine tuz, tane karabiber, rendelenmiş soğan ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın.
Kuru kekik ve kuru naneyi de serpiştirin. Hazırladığınız bu sosu pirzolaların üzerine fırça yardımıyla sürün.
Kenarlarına domatesleri dizin. Üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın.
Etleri 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 60-70 dakika kadar pişirin.
Üzerinin nar gibi kızarabilmesi için, pişmesine 15 dakika kala fırının kapağını açıp alüminyum folyoyu üzerinden kaldırın ve pirzolayı 15 dakika daha pişirin.
Yanında haşlanmış brokoli, haşlanmış mantar, Brüksel lahanası gibi sebzeleri garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Malzem listesi
* 4 adet dana pirzola (büyük boy olanını kullanmanızı öneririm)
Sos için;
* 2 çay kaşığı tatlı hardal
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 adet orta boy domates
* 1 tatlı kaşığı tane karabiber
* 1 çay kaşığı tuz
Paylaş