Muhteşem ikili

Bugün daha yakından bakacağımız şeyse iftar sofralarının baş tatlılarından biri olan tahin pekmez..

İçerdiği bol miktardaki karbonhidrat nedeniyle özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatlısı olan tahin pekmeze adını veren, apayrı iki tat aslında. Peki, bu tatlar nasıl oluşuyor? Susam tohumları, yaklaşık altı saat kadar suda bekletildikten sonra kabuklarından özel bir teknikle ayrılıyor ve kavrulup kurutuluyor.

Değirmende öğütülen bu madde tahin halini alıyor. Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ oranı sayesinde vücudumuza enerji veriyor, vücudumuza gerekli olan yağ asitlerini sağlıyor ve besinlerin midemizde uzun süre kalmasını sağlayarak acıkmayı geciktiriyor. Pekmezin yapımınınsa daha zahmetli olduğu söylenebilir. Bağbozumu zamanı toplanan üzümler, bakır leğenlerde ya da şırahane adı verilen odalarda çiğnenerek suyu çıkarılıyor. Daha sonra tekrar leğenlere konularak kaynatılıyor. İşte bu kaynama sırasında, pekmez toprağı diye adlandırılan beyaz renkli toprak da işin içine giriyor ki bu toprak hem pekmezin çabuk kıvam kazanmasını, hem de renginin açık olmasını sağlıyor.

Katılaşmak üzereyken ateşten çekilen pekmez, süzülüp uygun kıvama gelene kadar tekrar kaynatılıyor. Biz üzüm pekmezini anlattık ama daha birçok pekmez çeşidi var; dut, hindiba, keçi boynuzu... Hepsinin kendine has özellikleri ve yararları var tahmin edileceği üzere.

Kıymalı sodalı hazır

yufka böreği


10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet hazır yufka

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

İç harcı için;

á 300-350 gram orta yağlı kıyma

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 adet kuru soğan

á 1 demet maydanoz

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

á 6 adet yumurta

á 3 şişe soda (maden suyu)

á 100-150 gram bitkisel margarin

á 1 yemek kaşığı susam

á 1 yemek kaşığı çörekotu

Kıyma ve sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, 4-5 dakika kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Hazır yufkaların üçünü aralarına hiçbir şey sürmeden ve biraz buruşturarak üst üste yayın. Kenarda bekleyen ve soğumuş olan kıymalı harcı yufkaların üzerine serpiştirin. Kalan üç yufkayı da kıymalı harcın üzerine üst üste yerleştirin. Böreği 8-10 santimetrekarelik kareler halinde dilimleyin. Diğer taraftan, yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatalla birkaç dakika çırpın. Üzerine sodaları aktarıp tekrar çırpın. Bu sosu böreğin üzerine aktardıktan sonra, böreği yaklaşık 3-4 saat ya da bir gece, sosu çekmesi için buzdolabında bekletin. Böreği fırına vermeden üzerine susam ve çörekotu karışımını serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Şamfıstıklı kakaolu parfe

Malzeme listesi

á 2 su bardağı süt

á 1 yemek kaşığı dolusu kakao

á Yarım yemek kaşığı neskafe

á 1 su bardağı tozşeker

á 2 poşet hazır toz kremşanti

á Yarım su bardağı çekilmiş şamfıstığı

á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

á 1 paket vanilya

á Yarım çay kaşığı tuz

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Süt, kakao ve neskafeyi küçük bir tencerede, tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Tozşekeri ekleyip kısık ateşte, sürekli karıştırarak, neskafe ve şeker iyice eriyinceye kadar ısıtın. Karışım kaynamadan ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, toz kremşantiyi derin bir kaba aktarıp üzerine soğuk haldeki kahveli sütü ilave edin. Kremşanti katılaşıncaya kadar çırptıktan sonra, buzdolabında bekletin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarıları ve aklarını ayırın. Yumurta sarıları, vanilya ve çekilmiş şamfıstığını derin bir kasede, mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Yumurta aklarını ayrı bir kaba aktarıp üzerine yarım çay kaşığı tuzu kattıktan sonra, yine mikserin yüksek devriyle 10-12 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Buzdolabında beklemekte olan kremşantiyi, tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karışıma yavaş yavaş ve bir taraftan da karıştırarak ilave edin. Şimdi bir kek kalıbını streç film ya da alüminyum folyoyla kaplayın. Parfe için hazırladığınız karışımı kalıba aktarıp üzerini düzelttikten sonra buzdolabının derin dondurucusunda en az 5-6 saat ya da 1 gece bekletin. Servis yapmadan önce, kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki folyoyu sıyırın. Üzerini şamfıstıklarıyla süsleyip dilimleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları