Paylaş
Bodrum’a sık gidip gelenler ya da bizzat Muğlalı olanlar için bu sorunun cevabı belli: Peksimet Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı şirin bir köyün adı.
Bir yemekçi olarak benim ve ağzının tadını bilen herkes içinse peksimet ekmeğe benzer bir hamur işidir ve peksimet denince akla hemen Karaburun gelir. Daha doğrusu, Karaburun’u nesi ile anarsınız dendiğinde aklıma peksimet gelir. Peki Karaburun neresidir... Karaburun İzmir’e bağlı bir ilçedir ve bir yarımadadır aynı zamanda. Gidenler bilirler, Karaburunluların baş ikramıdır peksimet.
Portakallı ballı tavuk
YAPILIŞI: Butların daha çabuk pişmesi için bıçağın ucuyla 5-6 yerinden kesilerek derin yarıklar açılır. Soğan incecik doğranır. Sarmısaklar soyulup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir. Zeytinyağı geniş bir tencereye koyulup tavuk butları tencereye yan yana sıralanır. Üzerlerine soğan ve sarmısaklar serpiştirilip orta ısılı ateşte, arada sırada çevrilerek yaklaşık 7-8 dakika kızartılır. Diğer taraftan, sos için portakal suyu ve mısır nişastası geniş bir kaseye koyulur. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla çırpılarak karıştırılır. Üzerine hardal, bal ve salça eklenip çırpmaya devam edilir. Tuz ve karabiber de serpildikten sonra ılık su aktarılıp iyice karıştırılır. Elde edilen pürüzsüz kıvamdaki sos kızarmakta olan tavukların üzerine aktarılır. Tahta bir kaşıkla birkaç kez karıştırılıp pişmeye bırakılır. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp tencerenin kapağı kapatılır. Tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30-40 dakika pişirilir. Patates püresi ile birlikte servise sunulabilir. İstenirse ince kıyılmış maydanozla da süslenebilir.
Malzeme listesi
· 4 adet tavuk butu
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 diş sarmısak
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos için;
· ½ su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
· 1 yemek kaşığı mısır nişastası (veya buğday nişastası )
· 2 çay kaşığı tatlı hardal
· 1 yemek kaşığı süzme bal
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı domates salçası
· 2 su bardağı ılık su
Portakallı sıcak sufle
YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını orta boy bir tencereye koyun. Üzerine unu azar azar ilave edip tahta bir kaşıkla bastırarak unu yağa yedirmeye çalışın. Üzerine tozşekeri ekleyip bastırarak tekrar karıştırın. Rendelenmiş portakal kabuğu ve vanilyayı ilave edip portakal suyunu aktararak iyice karıştırdıktan sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve ılık hale gelmesi için kenarda bekletin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp ayrı ayrı derin kaplara aktarın.
Yumurta beyazlarının üzerine yarım çay kaşığı tuz ve 3 çay kaşığı tozşeker ilave edip mikserin yüksek devriyle çırpın. Yaklaşık 10 dakika sonra kar gibi olup iyice katılaşan yumurta aklarını bir kenarda bekletin. Yumurta sarılarını da mikserle, 1-2 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık hale gelen muhallebinin üzerine önce yumurta sarılarını aktarıp tahta kaşıkla karıştırın. Son olarak, kar gibi olan yumurta aklarını yavaş yavaş ve tahta kaşıkla karıştırarak muhallebinin içine aktarın. Tahta kaşıkla 1 dakika kadar karıştırarak tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Fırına dayanıklı tek kişilik kapları ya da kenarları yüksek büyük boy bir sufle kabını yumuşak margarinle yağlayın. 1 yemek kaşığı kadar unu kalıba serpiştirin. Hazırladığınız portakallı muhallebiyi tek kişilik kalıplara paylaştırın. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, kabarma payını göz önüne almak ve kapları tam olarak doldurmamaktır. Sufleyi önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında iyice kabarıncaya kadar 50-60 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız sufleyi çırpılmış hazır süt kreması ve pudra şekeriyle birlikte servise sunun.
Malzeme listesi
· 50 gr tereyağı
· 4 yemek kaşığı dolusu un
· 1 su bardağı tozşeker
· 2 su bardağı dolusu portakal suyu (taze sıkılmış ve süzülmüş olmalı)
· 2 adet portakal kabuğunun rendesi
· 1 paket vanilya
· 6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
Paylaş