Kökeni Avrupa olan lahana, soğuk iklime dayanıklılığı nedeniyle günümüzde de Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerinde çok tüketilen sebzelerin başında gelir.
Diğer yandan lahananın gücü eski Yunan mitlerinde bile yer alır. Trakyalı kral Lycurpus’a atfedilen bir mitte, şarap tanrısı Dionysos’a mukavemet gösterebilecek güce sahip tek yiyeceğin lahana olduğu söylenmiştir. Yunan filozofu Diogenes’in de sadece lahanayla beslendiğini öğrendim. Diogenes’le aynı dönemde yaşayıp, "Lahana ömrü kısaltır" diyen Aristippus gibi bazı filozoflar çıkmışsa da, Diogenes 90’lı yaşlarında vefat etmiştir. Bugünlerde zengin bir C vitamini kaynağı olmasıyla öne çıkan lahananın Türk mutfağındaki yeri de oldukça geniştir. Çocukların pek sevmediği, bazılarımız içinse "yeri bir başkasıyla doldurulmaz" bir lezzet olan kapuska, hem zeytinyağlısı hem kıymalısı yapılan lahana yaprağı sarması ve tabii ki sofralarımızın vazgeçilmez iştah açıcısı, lahana turşusu, lahananın mutfağımızdaki yerini tarif etmeye yeter de artar herhalde. Faydalarından mitolojide bile bahsedilen lahanayı, yeni yıl öncesinin yoğun ve yorucu geçen bu son günlerinde sofralarımızdan eksik etmeyelim.
Mantarlı tavuk dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 60 dakika
Malzeme listesi
6 adet tavuk but
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 diş sarmısak
100 gr taze ya da konserve mantar
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 su bardağı ılık su
3 çay kaşığı salça
Varsa 2 yemek kaşığı soya sosu
Tavuk butlarının ortasındaki ince kemiği keskin bir bıçak yardımıyla çıkarın. Böylece ucundaki kemik kısmı kalacak, ortasındaki kemik çıkarılıp kemiksiz bir et oluşacaktır. Hazırladığınız tavuk butlarını üzerlerine tuz ve karabiber serperek kenarda bekletin.
Sıvıyağı ve incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları katın. Taze mantar kullanacaksanız yıkayıp süzdükten sonra boylamasına üçe veya dörde bölüp kavurduğunuz soğanların üzerine aktarın. Taze mantar ve soğanı 4-5 dakika kavurup ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.
Tavuk butlarını, iç kısımları size bakacak şekilde tezgaha yayın. Orta kemikten kalan boşluğa soğanlı mantar harcından 2 yemek kaşığı koyup tavuk etlerinin iki ucunu kapadıktan sonra tıpkı dolma sarar gibi sarın. Hazırladığınız tavuk butlarını, sıvıyağla yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine ılık suda ezdiğiniz salçayla hazırladığınız sosu gezdirin. Tavuk dolmalarını 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, 60-70 dakika pişirin. Pirinç ya da şehriye pilavı üzerine koyarak sıcak sıcak servise sunun.
Tarçınlı sakızlı kurabiye
12 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
2 kutu buğday nişastası (2 x 200 gr)
250 gr bitkisel margarin
2 adet yumurta
1 veya 1/2 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı
1 tatlı kaşığı toz tarçın
2 kutu buğday nişastasını derin bir yoğurma kabına aktarın. Üzerine kabartma tozu, dövülmüş damla sakızı ve toz tarçını ekleyip karıştırın. Üzerine yarım su bardağı un ilave edip tekrar karıştırın. Bu kurabiye bazen yarım bazen de bir su bardağı un alabiliyor.
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları başka bir kaba kırın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini ekleyip tozşekeri de ilave ettikten sonra mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Nişastalı karışımı yumurtalı malzemelerin olduğu kaba aktarın. Malzemeleri birbiriyle iyice karışıncaya kadar yoğurun. Ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yoğurma işlemi sonucunda hamur hala elinize yapışıyorsa un miktarını yarım bardak daha arttırabilirsiniz. Hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Hamuru merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın. Şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla hamurdan parçalar koparıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip kurabiyeleri 5 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde, 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine renkli şekerlemeler serpiştirip soğumasını bekleyin. Bu kurabiye fırından çıktığında yumuşaktır, ancak soğudukça sertleşecektir.