Paylaş
Balkabaklı kırmızı mercimek yahnisi (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 250 gr yağsız dana kıyma
◊ 250 gr balkabağı
◊ 1 iri boy kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 2 yeşil sivri biber (ince doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 25 gr tereyağı
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal, toz kişniş
NASIL YAPARIM?
◊ Balkabağının yeşil kısımlarını kesip atın. Tavla zarı şeklinde küp doğrayın. Mercimekleri yıkayıp süzün.
◊ Kıymayı tencereye koyup orta ateşte sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun.
◊ Soğan, sarımsak ve sivri biberleri ekleyin. Elinizde acı varsa daha iyi tat verir. Karıştırarak 2-3 dakika pişirin.
◊ Balkabağını ve mercimeği ilave edin. Baharat çeşitlerini ilave edip karıştırın. ◊ 2 su bardağı suyu katıp biraz kısılmış ateşte ara sıra karıştırarak 25-30 dakika pişirin. Çatalı balkabağına batırın, rahatça batıyorsa pişmiş demektir.
◊ Hemen kapağını açıp, tereyağını ilave edip tekrar kapatın. 10 dakika sonra karıştırarak servis edin. Üzerine yoğurt gezdirip sunabilirsiniz.
Balkabağı püreli tatlı (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg balkabağı (küp doğranmış)
◊ 2 su bardağı esmer şeker
◊ 2 tatlı kaşığı tarçın
◊ 2 kutu krema
◊ 1 çay bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için
◊ 6 yemek kaşığı nar
◊ 6 parça pişmaniye
NASIL YAPARIM?
◊Balkabaklarını tabanı geniş, çelik bir tencereye koyun. Üzerine şeker ve tarçını döküp kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu sırada tahta kaşıkla sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.
◊Kabakları ocaktan alın, püre oluncaya kadar çatalla ezin. Biraz ılınmasını bekleyip kremayı katın.
◊Bir çay bardağı suya nişastayı koyup çatalla karıştırarak iyice ezin. Sonra püre halindeki kabağa ilave edip tencereyi tekrar ocağın üzerine alın. Sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Böylece kabak püresi biraz koyulaşıp kıvam alacaktır.
◊Kremalı kabak püresini kaplara paylaştırıp soğumasını bekleyin. ◊Pişmaniye ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapın. Üzerine eklemek için kavrulmuş fındık toz fıstık, ceviz ya da badem gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.
Paylaş