Merkez mide

“Mide kainatın merkezidir; beyinden ziyade o düşünüyor ve bizi idare ediyor” diyor Peyami Safa, “Bir Tereddüdün Romanı” adlı eserinde.

Haberin Devamı

Evet, onu memnun etmediğimiz sürece huzurlu geçen bir günü yoktur kimsenin. Midemiz bizi rahatsız ederken verimli sonuç alabildiğimiz bir iş, o sakin değilken içinde mutlu yaşanabilen bir yuva var mıdır acaba? Çocuğunun karnını doyurmadığı müddetçe huzurlu olabilir mi hiçbir anne? Ya da sevdiğimiz bir kişiye lezzetli bir yemek sunmanın zevkinden hangimiz alıkoyabilir kendini?

Eşimizi dostumuzu daima güzel yiyeceklerle ağırlamak, yaşanılan güzel anıları birbirinden lezzetli yiyeceklerle zenginleştirmek istemez miyiz, hepimiz? Bir düşünün; her gün karnımızı doyurmak için ne çok şey yapıyoruz, günün programında ne çok yeri var, yemenin, içmenin. Peyami Safa’nın dediği doğru galiba; kainatın olmasa bile, bizim merkezimizde hep doyurulmayı bekleyen bir mide var.

Haberin Devamı

Çerkez tavuğu

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ

• 1 adet bütün tavuk
• 2 dilim bayat ekmeğin içi
• 3 diş sarmısak
• 1,5 su bardağı ceviz içi
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sos için;
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Tavuğu yıkayıp tencereye yerleştirin. Üzerine 4 su bardağı su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp derisini ayıkladıktan sonra çok ufak parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan, bayat ekmek içini, ceviz ve sarmısakları mutfak robotunda püre haline getirin. Üzerine 1 su bardağı ılık tavuk suyu, tuz (varsa toz kişniş de katabilirsiniz) ekleyip karıştırın.

Hazırladığınız bu harcı didiklediğiniz tavuk parçalarının üzerine aktarıp iyice harmanlayın. (Karışım çok katı kıvamlı olursa bir miktar daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz.) Arzu ederseniz, 1 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave ederek 1 dakika kadar pişirdikten sonra yemeğin üzerine gezdirebilirsiniz.

Üzümlü rahkaku

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
Hamuru için;
• 100 gr bitkisel margarin
(Oda sıcakıllığında beklemiş olmalı.)
• 1 adet yumurtanın sarısı
• 2 yemek kaşığı tozşeker
• Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan dolusu un
Üzeri için;
• 1 su bardağı tatlı yoğurt (susuz kısmından alın)
• 1 paket labne peyniri (200 gr)
• Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır süt kreması
• Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tozşeker
• 1 paket vanilya
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 2 adet yumurta

YAPILIŞI : Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurta sarısı ve tozşekeri ekleyip unu da ilave ettikten sonra yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edip oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, 23-25 santim çapındaki bir tart kalıbını, yuvarlak borcamı ya da kenarları yüksek herhangi bir yuvarlak kalıbı yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Hamuru iki adet temiz naylonun arasında kalıptan 5 santim büyük olacak şekilde açın. Hazırladığınız hamuru kullanacağınız kalıba, kenarlarını yükselterek yaydıktan sonra üzerini 5-6 yerinden çatalla delerek pişerken kabarmasını engelleyin. Diğer taraftan, tatlı yoğurdu, peynir ve kremayı derin bir kaba aktarın.

Üzerine tozşeker, vanilya ve limon suyunu ilave edip oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları da kırıdıktan sonra malzemeleri mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Hazırladığınız harcı hamurun ortasındaki çukurluğa aktarın. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip üzerine taze üzümleri yerleştirin. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat kadar bekletip servise verelir.

Yazarın Tüm Yazıları