Maalesef sadece ramazanda

Maalesef sadece ramazan ayında ortaya çıkan ve sonra hemen ortadan kaybolan bir tatlı güllaç.

Haberin Devamı

Bizim evde ise her zaman en sevilen tatlılardan biri.
Ben bir güllaç sever olarak, sütlü ve hafif tadı, kolay hazmı, lezzeti ile vazgeçilmez olan güllacın neden sadece ramazanda tüketildiğini merak eder dururum.
Ramazan biter bitmez tüm market raflarından ve tatlıcı dükkanlarından kaybolan güllacı diğer tatlılardan çok farklı görürüm.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray ve konaklarda verilen davetlerin baş tacı olan güllaç, günümüzde de 11 ayın sultanı ramazanın gözdesi durumunda.
Köklü bir geçmişe sahip olan bu tatlı, eskiden kömür ocaklarında ve bakırdan yapılan sac tavalara dökülerek hazırlanırmış.
Malzemeleri su, un ve nişasta olan güllacın hamuru incecik açılıp sacda pişirilir ve sonra da kurutulur. Tatlı için kullanılacak ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişlerin de çok taze olması şarttır.

Haberin Devamı

PAZILI HEMŞİN KAVURMASI - ÇAHALA

Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Pazıları temizleyip iri iri doğrayın, bol suda yıkayıp süzdürün. Barbunya fasulyeyi haşlayın.
Geniş bir tencerede sıvıyağı kızdırın ve yemeklik doğranmış soğanlarla beraber orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurun.
Pazıları ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Tuz ve kırmızı pul biberini serpip haşlanmış barbunyaları katın.
Üzerine 3 bardak sıcak su ilave edip, kısık ateşte pazılar iyice yumuşayıncaya kadar en az 20-30 dakika pişirin.
Tencerenin kapağını açıp mısır ununu tıpkı tuz gibi yemeğin üzerine serpiştirip karıştırın. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Eğer kavrulmuş et dediğimiz kavurma bulabilirseniz soğanla beraber yemeğe ekleyebilirsiniz.

Malzeme listesi

1 demet pazı
1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye (Konserve de olabilir.)
1 kahve fincanı ayçiçek yağı
2 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
Varsa 150-200 gr kavurma eti (Hazır olarak satılır.)

Yazarın Tüm Yazıları