Lübnan mutfağı

Fenikeliler döneminde şimdiki Lübnan halkı ticaretle uğraşıyordu. Ticaretle uğraşmanın avantajlarından yararlanıp malzeme çeşitliliği ve yemek yapma teknikleri bakımından diğer uygarlıkların önüne geçtiler.

Haberin Devamı

Çok daha sonra, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girdiklerinde, Osmanlı mutfağının o çok kültürlü yapısından etkilendiler. Ve en sonunda, Dünya Savaşı sırasında Fransız hakimiyeti nedeniyle onların mutfağından etkilendiler.

Sonuçta Arap, Osmanlı ve Fransız mutfaklarının muhteşem birleşimi çıktı ortaya.

Yani Ortadoğu yemekleri denince ilk akla gelen mutfak, Lübnan mutfağı.

Dediğimiz gibi, Osmanlı mutfağından çok etkilenmiştir Lübnan. Malzeme çeşidi bakımından hiç sıkıntı çekmeyen bir mutfak olduğundan her türlü ürünü yemeklerinde kullanırlar. Fındık fıstık, kuzu, tavuk ve güvercin eti, başta marul olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve bu mutfağın vazgeçilmezleri arasındadır.

Orta Doğu’da “meze” denince de akla Lübnan gelir. Bizim de çok iyi bildiğimiz humus, babagannuş tahinlisi ve falafel, bu mutfağın başlıca simgeleridir.

Haberin Devamı

Bizimkine çok benzeyen ama tarçınla aroma ve tat kattıkları mercimek çorbası evlerden eksik olmaz.

Salata denince akla, içine domates ve bulgur kattıkları maydanoz salatası, kekikle ve diğer baharatlarla zenginleştirdikleri peynir salatası ve geleneksel nar ekşili çoban salatası gelir.

Gelelim hamurişlerine...

Lahmacun yapımına çok önem verilir bu ülkede. E, bir yerde lahmacun yapılıyorsa pideden söz etmemek de olmaz değil mi? Çeşit çeşit pideler de Lübnan mutfağı denince akla ilk geleceklerdendir herhalde.

Yeşilliklere sararak yedikleri içliköfte, tıpkı bizdeki gibi etli ve zeytinyağlı çeşitleriyle dolmalar, köfteler ve ızgara etler, zeytinyağlı sebze yemekleri ve kaymak yerine “aşta” adı verilen peynirle süsledikleri şerbetli tatlılar...

Ve bahsedemediğimiz daha nice yemekle Lübnan mutfağı, gerçekten çok zengin ve damak tadına düşkün olan herkesin mutlaka tatması gereken bir mutfak.
Meraklısına...

GÜZİN’İN ISPANAK SALATASI

Bulguru bol sıcak suyla birkaç kez yıkayıp süzün ve bir kenarda bekletin. Böylece bulgur yumuşayacaktır.

Narı ayıklayıp tanelerini bir kaseye koyun.

Sert beyaz peyniri (tulum peyniri, gravyer ya da taze kaşar da kullanabilirsiniz) tavla zarı formunda, küçük küçük doğrayın.

Haberin Devamı

Ispanakların yapraklarını ayıklayıp sap kısımlarından ayırın. (Sap kısmı çorbalara koyulabilir.)

Yaprakları iyice yıkadıktan sonra süzün, incecik doğrayıp üzerine tuz serpiştirerek hafifçe ovalayın ve yumuşatın.

İncecik kıyılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan ve soyup tavla zarı formunda, küp küp doğradığınız salatalıkları da ilave edip karıştırın. Salata tabağına aktarın.

Yumuşayan bulgur ve nar tanelerini de ekleyip karıştırın.

Sosunu hazırlamak için zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu derin bir kaseye aktarın. Varsa balsamik sirkeyi de kattıktan sonra çatalla iyice çırpın.

Sosu salatanın üzerinde gezdirip birkaç dakika bekledikten sonra üzerine tavla zarı formunda doğranmış beyaz peyniri ilave edin. Salatayı tekrar karıştırdıktan sonra kiraz domateslerle süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 1 demet ıspanak (yaklaşık 300-350 gr) -Küçük yapraklı ıspanak kullanmanızı tavsiye ederim.-

* 2 adet küçük boy salatalık

* Yarım demet dereotu

* Yarım demet maydanoz

* 2 adet taze yeşil soğan

* Yarım su bardağı ince köftelik bulgur

* 250 gr sert beyaz peynir (Tulum peyniri ya da gravyer de kullanabilirsiniz.)

* 1 adet büyük boy nar

Salatanın sosu için:

* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan nar ekşisi

* Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı balsamik sirke

* 2 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları