Limonata yapmak

Sıcak günlerde soğuk bir şeyler içmek gibisi yoktur.

Haberin Devamı

Soğuk içecekler hem serinletir, hem su kaybetmiş vücudunuza destek olur.
Benim yazın içmeyi en sevdiğim içecek, limonatadır. Rengi, kokusu, tadıyla her seferinde içimi ferahlatır.
Aslında hazırlaması çok kolaydır ama her işin olduğu gibi limonata yapmanın da püf noktaları vardır.
Mesela sıktığınız limonların suyunu duru suyla inceltip şeker ekledikten sonra bir taşım kaynatıp, önceden şerbet gibi hazırlayabilir, servis edeceğiniz zaman su ekleyerek kendi arzu ettiğiniz lezzette bir limonata yaratabilirsiniz.
Veya kabuklarıyla birlikte dilimlediğiniz limonların üstüne şeker serptikten sonra, bir kaşık yardımıyla hepsini ezerek çok keskin bir esans elde edip, bu konsantreyi yine su ve buzla inceltip limonatanızı hazırlayabilirsiniz.
Bazı tariflerde limon kabuğu rendesi kullanılırken, bazısında limon kabuğunun beyaz kısımları karışıma katılmaz, çünkü limonun bu bölümü tadını acılaştırabilir.
Herkesin damak zevki farklıdır, daha ekşi isterseniz limon suyunu fazla tutarsınız, şekeri fazla gelirse biraz daha su eklersiniz.
Yapım sürecinde mutlaka tadına bakmaya özen gösterin. İdeal tadınızı yakaladığınız zaman buzdolabına koymadan önce bir kısmını buz kaplarında dondurabilirsiniz.
Böylece servis yaptığınızda limonatanız eriyen buzlar yüzünden sulanmaz, tadı da bozulmaz.

Haberin Devamı

MANTAR ÇORBASI

Taze mantarları akan suyun altında ovalayarak yıkayın. (Zarını soyabilirsiniz.) Tavla zarı formunda küp küp doğrayıp derin bir kaba koyduktan sonra üzerine limon suyu gezdirin.
Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları kızgın yağa aktarıp 30 saniye kadar soteleyin. Üzerine hemen doğradığınız mantarı ilave edip ocağın altını açın.
Mantarı yüksek ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Ocağı biraz kısıp unu serpin ve orta ısılı ateşte 1 dakika daha karıştırarak kavurun. Hazır bulyonlarla hazırladığınız et ya da tavuk suyunu (soğuk olmalı) azar azar tencereye aktarın.
Bir taraftan çorbayı sürekli karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da tuz ve karabiberi serpin. Unun top top olmaması için çorbayı sürekli karıştırın. Çorba kaynamaya başlayınca karıştırma işlemini bırakın.
Süt ve yumurta sarısını derin bir kaba aktarın. Bir tel çırpıcı yardımıyla çırpıp bir kenarda bekletin. Çorba kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın.
Bir taraftan sürekli karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da hazırladığınız sütlü yumurtayı sıcak çorbaya azar azar ilave edin. Karıştırarak çorbayı kendi sıcaklığında pişirin.
İsterseniz 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar peyniri katıp kırmızı pul biber ekleyerek servise sunun. Çorbayı mutlaka üzerine bol dereotu serpiştirerek ikram edin.
Not: Taze mantar yerine konserve mantar da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

250-300 gr taze kültür mantarı
1 yemek kaşığı limon suyu
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz.)
2 diş sarmısak
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
6-7 su bardağı et ya da tavuk suyu -Soğuk olmalı- (Hazır et ya da tavuk suyu tableti de kullanabilirsiniz.)
2 su bardağı süt (1 su bardağı hazır süt kreması da kullanabilirsiniz.)
1 adet
yumurtanın sarısı
1 demet dereotu

Yazarın Tüm Yazıları