Lezzet kilo demek mi

Bu soruya çoğunuz "evet", bir kısmınız da benim gibi "hayır" cevabı verdiniz eminim.

Bu konuyu düşünmeme sebep olan şeyse, bugün bizim evde pişen kıymalı pazı yemeğinin lezzetiydi. Hani biz kadınların hiç bitmeyen bir endişesi vardır. O gün ne pişireceğimizi düşünürüz hep. Çoğu kez dolma, börek, çorba, köfte, makarna, pilav gibi yemekleri haftanın günlerine böler, çevirir dururuz. Bazen de bugün ne pişirsem diye saatlerce düşünür, sinirlenir, sıkılırız.

İşte böyle sıkıntılı bir günde bol kıymalı pazı yemeği pişirelim dedim. Bu basit yemeğin lezzeti o kadar muhteşemdi ki yemeğin hepsini iki gün boyunca ısıtıp ısıtıp yedim. Çocuklarımdan biri sebzeyi hiç sevmiyor ve o bu yemeğe de bütün sebzelere yaptığı gibi burun kıvırdı. Diğerleri ise biraz yoğurt katarak afiyetle yediler. Ben sebzenin nesi olursa olsun yediğim için; babamın usulüyle yaptığım yumurtalı kıymalı pazıyı da ıspanağı da yerim.

Az yağlı ve az pirinçli pırasaya, yapraklarıyla birlikte pişen zeytinyağlı kerevize, bol kıymalı ve soğanlı karnabahara, zeytinyağlı yer elmasına da itirazım olmaz hani. Diyeceğim o ki bir yemekçi olarak gönlümde tencere yemeklerinin yeri başkadır.

patatesli çingene kebabı

8

kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

l 5 adet dana bonfile

l 8 yemek kaşığı zeytinyağı

l 2 adet orta boy kuru soğan

l 3 adet çarliston biber

l 2 adet orta boy domates

l 4 adet orta boy patates

l 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI: Neredeyse yarım santimden ince hale gelecek şekilde dövülmüş olan bonfileler, her birinin üzerine tuz ve karabiber serpiştirilip üst üste yerleştirilir. Düzgün bir şekilde buzdolabı poşetine koyulup buzdolabının derin dondurucusunda bir gece bekletilir. Donmuş etler ertesi gün buzluktan çıkarılıp keskin bir bıçakla parmak şeklinde doğranır. Diğer taraftan, zeytinyağı bir tavada kızdırılıp üzerine parmak şeklindeki bonfileler eklendikten sonra, karıştırılarak 4-5 dakika kadar kavrulur. Üzerine incecik halkalar halinde doğranmış soğanlar ve yine halka halka dilimlenmiş çarliston biberler ilave edilir. Sürekli karıştırılarak 7-8 dakika daha kavrulur. Domatesler soyulup tavla zarı formunda doğrandıktan sonra, etlerin üzerine ilave edilir. Ancak domateslerin diri kalması için 5-6 dakikadan fazla kavrulmaz. Etler yumuşayınca ocaktan alınıp üzerine tuz ve karabiber serpiştirilir. Haşlanmış patatesler soyulup halka halka doğranarak servis tabağına yerleştirilir. Kavrulmuş etler, patateslerin üzerine aktarılır. İstenirse üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilerek servise sunulur.

kremalı frigo dondurma

6

kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

l 3 su bardağı süt

l 1 su bardağı tozşeker

l 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

l 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta

l 1 paket vanilya

l 4 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI: Süt ve tozşeker küçük bir tencereye aktarılıp, kısık ateşte, arada sırada karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Diğer taraftan, yumurta sarıları derin bir kaba koyulur. Üzerine kakao, nişasta ve vanilya ilave edilir. Tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla en az 3-4 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır (karışım pütürsüz olmalı ve tüm malzemeler iyice ezilmeli). Kaynamaya başlayan şekerli süt ocaktan alınır ve yavaş yavaş, çırpılan yumurtalı karışımın üzerine aktarılıp savrula savrula karıştırılır. Tencere tekrar ocağın üzerine alınıp kısık ateşte, sürekli karıştırılarak ısıtılır. Tam kaynamaya başlayacakken ocaktan alınır (kaynamaması gerekir). Karışım savrula savrula karıştırılarak ılık hale getirilir. Şekilli bir kalıba ya da geniş bir cam (veya porselen) kaseye aktarılır. Derin dondurucuda soğutulduktan sonra dondurma kaşığı ile servise sunulur. Üzerine fındık, fıstık ya da ceviz serpiştirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları