Ne Eminönü’nde balık ekmek satan tekneler var artık, ne de Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerde tek tük kalmış olan seyyar helvacılar.
Çocuklarımız leblebi helvasını, susamlı, fındıklı, yer fıstıklı krokanları nereden alacak? Ya leblebi unu. Akideyi, bonbonu, şemsiye çikolatayı, elma şekerini, horoz şekerini, kos helvayı, kuş lokumunu masallarda kalmaktan kurtarıp inatla üreten birkaç büyük firma da olmasa, geçmişin izlerini süremeyeceğiz. 23 Nisan törenlerinde sezonun ilk dondurmasını seyyar dondurmacıdan yiyip, kaçamaklar yapamayacak çocuklar. Günümüz çocukları o nedenle mi heyecansız acaba, bir ateş böceği gördüğümüz zaman bizim yüreğimiz pır pır ederken...
İnce noktalar
Kızartma yaparken yağın içine biraz tuz serptiğinizde yağın sıçramadığını göreceksiniz. Ayrıca, kıartma yağına su damlamaması da yağın sıçramamasında etkili olacaktır.
Baharatlı rokalı karides
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
10-12 adet kabuklu karides
3 yemek kaşığı sirke
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kişniş
1 demet roka
1/2 su bardağı ılık su
Öncelikle kabuklu karidesleri iyice yıkayıp süzün. Üzerine çıkacak kadar su koyup, sirkeyi de ilave ettikten sonra orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika haşlanan karidesleri ocaktan alıp süzdükten sonra ılınınca kabuklarını soyun. Öte yandan, zeytinyağını bir tavaya koyup üzerine karidesleri ilave edin. Üzerine tuz, karabiber hardal ve kişnişi ekleyin. Yıkayıp süzdüğünüz roka yaprakalrını da inceince doğrayın. Karideslein üzerine rokaları ekleyip suyu da ilave ederek 10 dakika daha pişirin. kendi sosuyla ve sıcak olarak servise sunun.
Muzlu kayısı tatlısı
10 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 50 dakika
Malzeme listesi
20 adet kuru kayısı
1 su bardağı toz şeker
20 adet ceviz tanesi
3 adet muz
Kayısıları yıkayıp iki su bardağı suda 1 saat bekletin. Sonra, kayısıları suyu ile birlikte tencereye koyup, bir su bardağı şekerle kısık ateşte 10 dakika pişirin..Soğuduktan sonra kayısıları servis tabağına dizin. Üzerine dilimlenmiş muz dilimlerini yerleştirin. Cevizlerle süsleyip, kayısıların suyunu da üzerlerine gezdirerek servise sunun.