Paylaş
İlk olma niteliği dışında bu kitabın önsözündeki şu sözler dikkat çekicidir: “Her asri kadının bilmesi lazım olan yemek ve tatlılardan bahseden bu kitabı, vatanıma hizmette bulunmak, vatandaşlarımın da yeni harfleri çabuk öğrenmelerini sağlamak için yazdım.”
Demek ki Rabia Hanım da en az bizim kadar farkındaymış yemeğin diğer kültür öğelerine sıkı sıkıya bağlı olduğunun ve Latin harfleriyle yazılan bir yemek kitabının bu harfleri benimsemede ne kadar büyük rol oynayacağının.
Muzlu bisküvi pastası
Süt ve tozşeker küçük bir tencereye aktarılıp kısık ateşte, arada sırada karıştırılarak ılık hale getirilir. Diğer taraftan, bisküviler ufak ufak parçalanarak derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık süt ve incecik dilimlenmiş muz eklenir ve malzemeler çatalla iyice ezilip karıştırılır.
Herhangi bir borcam, kek kalıbı ya da kasenin içi streç film ya da buzdolabı poşetiyle kaplanır ve hazırlanmış olan muzlu karışım kaba aktarıldıktan sonra kaşıkla bastırılır. Üzeri kapatılıp derin dondurucuda en az 4-5 saat bekletilir.
Sosun hazırlanması için; su, tozşeker, nişasta ve kakao küçük bir tencereye aktarılır. Kısık ateşte, tel çırpıcıyla sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Sos kaynamaya başlayınca ocaktan alınıp sık sık karıştırılarak soğuk hale getirilir.
Pasta servise sunulacağı zaman dilimlenip üzerine soğuk haldeki sos gezdirilir. Varsa dolmalık fıstık ve kuşüzümüyle süslenerek servise sunulur.
Malzeme listesi
-2 su bardağı süt
-20-25 adet
pötibör bisküvi
-3 adet orta boy muz
-4 yemek kaşığı tozşeker
Sosu için;
-2 su bardağı su
-yemek kaşığı tozşeker
-1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
-3 tepeleme yemek kaşığı kakao
Varsa;
-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-2 yemek kaşığı dolmalık kuşüzümü
Paylaş