Kuşburnu festivali ve yemekler

Genelde yaz aylarında yapılan ve Anadolu’nun birçok beldesinde artık gelenek halini almış olan festivallerden biri de Gümüşhane Kuşburnu Festivalidir.

Benim buradaki rolüm ise yemek yarışmasında jüri olmak. Bu yıl yarışmada yepyeni sentezler de yarıştı. Pazı gibi görünen ama dağlarda yetişen bir çeşit yabani ot olan evelikten yapılan dolma, süzme yoğurtlu mantı çorbası, kurt katıklı yarma çorbası, tuzlu hurma, bulgurlu paala katısı, cevizli siron, kurutulmuş fasulye musakkası gibi yüzyıllık bir geçmişe sahip olan yemekler, muhteşem lezzetleriyle yine masalarda yanyana dizilmişlerdi. Ancak yarışmanın şampiyonu, kuşburnu soslu profiterol oldu. Geleneksel bir tad olan kuşburnunun, modern bir tatlıyla oluşturduğu sentez, yaratıcı bir karışım olması takdir topladı.

İNCE NOKTALAR

Pilavı tekrar ısıtırken, tencereyi, kaynayan su dolu başka bir tencereye koymanız, pilavınızın tane tane kalmasını sağlar.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Pazılı bulgur pilavı

Yapılışı:

Pazıları yıkayıp suyunu süzün ve saplarıyla birlikte incecik doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyup, soğanları ilave ederek soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine pazıyı ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Şimdi de, bulguru ve ılık suyu ekleyerek tuzunu, karabiberini atıp karıştırın.Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Pilavı ocaktan alıp dinlendirdikten sonra servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 demet pazı (incecik doğranmış)

2 su bardağı pilavlık bulgur

2,5 su baradğı ılık su

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sucuklu çekme ekmek

Yapılışı:

Yoğurma kabına toz mayayı ve ılık sütü koyup, maya eriyene kadar karıştırın. Üzerine tuzu, yoğurdu, sıvıyağı ve unu ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutup, kabarması için 30 dakika bekletin. Hamuru dört eşit parçaya bölün. Elinizi zeytinyağına batırarak, hamurlara, tezgahın üzerinde, uzun pide şekli verin.

Üzerlerine 2 yemek kaşığı suyla çırptığınız domates salçasını sürün.

Sucuk, ve yeşil zeytini hamurlara paylaştırın. Üzerlerine kekik ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip, 20 dakika daha bekletildikten sonra, 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirip, servise sunun.

4 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Hamuru için

1 yemek kaşığı toz maya

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı sıvıyağı

4 su bardağı un

İçi için

10 dilim sucuk

20 adet yeşil zeytin

1 tatlı kaşığı kekik

2 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yazarın Tüm Yazıları