Genelde yaz aylarında yapılan ve Anadolu’nun birçok beldesinde artık gelenek halini almış olan festivallerden biri de Gümüşhane Kuşburnu Festivalidir.
Benim buradaki rolüm ise yemek yarışmasında jüri olmak. Bu yıl yarışmada yepyeni sentezler de yarıştı. Pazı gibi görünen ama dağlarda yetişen bir çeşit yabani ot olan evelikten yapılan dolma, süzme yoğurtlu mantı çorbası, kurt katıklı yarma çorbası, tuzlu hurma, bulgurlu paala katısı, cevizli siron, kurutulmuş fasulye musakkası gibi yüzyıllık bir geçmişe sahip olan yemekler, muhteşem lezzetleriyle yine masalarda yanyana dizilmişlerdi. Ancak yarışmanın şampiyonu, kuşburnu soslu profiterol oldu. Geleneksel bir tad olan kuşburnunun, modern bir tatlıyla oluşturduğu sentez, yaratıcı bir karışım olması takdir topladı.
İNCE NOKTALAR
Pilavı tekrar ısıtırken, tencereyi, kaynayan su dolu başka bir tencereye koymanız, pilavınızın tane tane kalmasını sağlar.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Pazılı bulgur pilavı
Yapılışı:
Pazıları yıkayıp suyunu süzün ve saplarıyla birlikte incecik doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyup, soğanları ilave ederek soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine pazıyı ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Şimdi de, bulguru ve ılık suyu ekleyerek tuzunu, karabiberini atıp karıştırın.Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Pilavı ocaktan alıp dinlendirdikten sonra servise sunun.
6 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 demet pazı (incecik doğranmış)
2 su bardağı pilavlık bulgur
2,5 su baradğı ılık su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sucuklu çekme ekmek
Yapılışı:
Yoğurma kabına toz mayayı ve ılık sütü koyup, maya eriyene kadar karıştırın. Üzerine tuzu, yoğurdu, sıvıyağı ve unu ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutup, kabarması için 30 dakika bekletin. Hamuru dört eşit parçaya bölün. Elinizi zeytinyağına batırarak, hamurlara, tezgahın üzerinde, uzun pide şekli verin.
Üzerlerine 2 yemek kaşığı suyla çırptığınız domates salçasını sürün.
Sucuk, ve yeşil zeytini hamurlara paylaştırın. Üzerlerine kekik ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip, 20 dakika daha bekletildikten sonra, 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirip, servise sunun.
4 kişilik Hazırlama süresi 50 dakika Pişirme süresi 15 dakika