Küresel sorunlardan biri: Obezite

Amerika’ya gitmiş olanlar bilirler; restoranlardaki porsiyonlar, marketlerdeki ambalajlı yiyecek ve içecekler çok büyüktür.

Haberin Devamı

Restorana gittiğinizde önünüze koydukları et miktarına inanamaz, “Bunu nasıl bitirebiliyorlar?” diye sorarsınız kendi kendinize.
Elbette ki bunun sebebi Amerikalıların çok büyük paketlerde alıp çok yemeleri. Ve bununla bağlantılı olarak da nüfusun hatırı sayılır bir kısmı obez ya da normal kilonun çok üzerinde.
Sanmayın ki obezite sadece Amerika’nın sorunu. Yapılan araştırmalar, aşırı kilonun ülkemizde de sorun olmaya başladığını gösteriyor.
Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 17’lik kısmı obezlik sınırının üzerinde kiloya sahip. Evet, yetişkinlerin neredeyse beşte biri aşırı kilolu. Üstelik, araştırmalara göre obez olma hızımız gittikçe artıyor.
Yani son yıllarda aşırı kilolu insan sayısı büyük oranlarda artmış durumda.
Aşırı kilo özellikle kırsal kesimdeki kadınların sorunu olarak dikkat çekiyor. Oran ise yüzde 21.
Tablo pek iç açıcı görünmüyor ve aşırı kiloyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili sağlık sorunları da gittikçe artıyor.
Beslenmenin, sağlıklı ve doğru şekilde beslenmenin önemi her an vurgulanıyor ama obezite büyük bir sorun olmaya devam ediyor.
Uzmanların önerilerine kulak verip sağlıklı beslenmeye bir an evvel başlasak iyi olacak...

Haberin Devamı

BİRGÜL’ÜN ENGİNAR SALATASI

Taze ya da konserve enginarları geniş bir tencereye yan yana dizin. (Enginar konserve de olsa mutlaka pişirilmeli.) Soğanı soyup dörde bölün ve üzerine koyun.
Un, limon suyu ve zeytinyağını geniş bir kaseye koyup tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Tuz, toz şeker ve suyun tamamını ekleyip tekrar çırpın. Bu sosu enginarların üzerine gezdirin ve orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Tencerenin kapağını kapatıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp en az 30 dakika, enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Enginarlar pişmeden 5 dakika önce avokadolardan birini soyup küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin. Çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen enginarların içinden soğanları çıkarıp atın.
Enginar çanaklarını süzerek alıp servis tabağına yerleştirin. Tenceredeki avokadoloarı enginarların içine yerleştirin. Tenceredeki suyu da olduğu gibi mutfak robotuna ya da blender’a aktarın. Kenarda bekleyen diğer avokadoyu soyup küp küp doğrayın ve sosa ilave edin.
Son olarak, incecik kıyılmış dereotu, mayonez ve hardalı ilave edip malzemeleri püre haline gelinceye kadar çekin. Sosu kaşıkla enginarların üzerine gezdirin.
İsterseniz karidesleri haşlayıp enginar çanaklarının içine ilave edin. Daha zengin bir salata olacaktır. Soğuk olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 2 adet yumuşamış avokado
* 6 adet taze enginar (Soyulup ayıklanmış olmalı.)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı un
* 2 tatlı kaşığı toz şeker
* 2 adet limonun suyu
* 2 çay kaşığı tuz
* 4 su bardağı su
* Varsa 1 su bardağı minik karides
Sos için;
* Yarım demet dereotu
* 1 tatlı kaşığı hardal
 2 tatlı kaşığı mayonez

Yazarın Tüm Yazıları