Kültür, zenginliğin sırrı

Tam 500 yıl ayakta kaldı Osmanlı İmparatorluğu ve bu uzun egemenlik döneminde kendine has bir kültür yaratmış olması da doğal.

Bir ülkenin ya da uygarlığın yeme-içme kültüründen bahsederken o ülke insanının yaşayış tarzından söz etmemek mümkün değil. Mutfak kültürü uygarlık düzeyinin ve kültürün aynası gibidir... Orta Asya'dan göç eden Türklerin öyle "kültür" diyebileceğimiz bir yeme içme alışkanlıklarının olmaması doğal. Göçebe insanlar ne yiyebiliyorsa Türkler de onu yiyorlardı. Anlayacağınız, temel gıdaları et idi. At sırtında dolaşan bu insanlar Anadolu'ya geldiklerinde bambaşka bir coğrafyayla ve bambaşka bir toprakla karşılaştılar. Osmanlı İmparatorluğu mutfağını dünya mutfakları arasında ilk sıralara oturtan da işte bu bambaşka coğrafya ve üzerinde yaşayan bambaşka kültürlerdi. Düşünün bir kere; birçok kültür ve birçok medeniyet bir aradaÉ Sanırım, kültürel anlamda zenginliğin sırrı işte burada saklı.

Arpacık soğanlı mantar sote

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

6 dilim tost ekmeği

4 yemek kaşığı zeytinyağı

15-20 adet arpacık soğan (veya 2 adet büyük boy kuru soğan)

5 diş sarmısak

400-500 gr taze mantar

2 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 demet maydanoz

Taze mantarları yıkayıp süzdükten sonra kararmamaları için üzerine limon suyu gezdirin ve 2 su bardağı su koyduğunuz çukur bir kapta bekletin. Arpacık soğanları soyun. (kuru soğan kullanacaksanız, soyup ikiye böldükten sonra yarım halka şeklinde incecik doğrayın.) Zeytinyağını geniş ve derin bir tavada (wok tavayı öneririm) kızdırın. Soyup ikiye böldüğünüz sarmısakları ve soğanları ekleyerek orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak, 5-6 dakika kavurun. Limonlu suda bekleyen mantarları süzüp soğanların üzerine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 8-10 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi de serpiştirin. Son olarak, incecik kıydığınız maydanozu da aktarıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tost ekmeklerini kızartın. Yarısının üzerine çok ince bir tabaka halinde tatlı hardal, kalanına da ketçap veya salça sürün. Sıcak haldeyken servis tabağına aldığınız mantar sotenin yanına tost ekmeklerini yerleştirip servise sunun.

Taze kayısılı ıslak kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

1 su bardağı toz şeker

1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 adet orta boy tatlı elma

1 yemek kaşığı. limon suyu

6-7 adet orta boy taze kayısı

Elmaları soyup ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Limon suyunu ekleyip karıştırın ve bir kenarda bekletin. Kayısıları yıkayıp süzdükten sonra ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı formunda doğrayarak bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, yumurta ve toz şekeri derin bir kasede mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırptıktan sonra sıvıyağ, vanilya ve tarçını ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel bir süzgeçle eledikten sonra hamura ilave edin. Elma ve taze kayısıyı da katarak iyice karıştırın. Kek hamurunu, yağlayıp hafifçe unladığınız 30 santim çapındaki kelepçeli kalıba boşaltın. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayaraldığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın ve soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları