Paylaş
“Ayşe’nin poğaçası” derler örneğin, sizin annenizden öğrenip yapmaya başladığınız poğaçaya. Bir taraftan ustası olmuşsunuzdur o yemeğin, bir taraftan da o yemeği yaparken artık eskisi kadar heyecanlanmadığınızı fark edersiniz. Yemeği yalnızca mecbur olduğunuz ya da iyi yaptığınız için yapmak ise bir süre sonra sıkıcılığı getirir. Oysa yıllardır yaptığınız bir yemek üzerinde birazcık düşünüp ona yeni malzemeler eklemek ya da onu başka bir şekilde sunmak yemek yapmayı eğlenceli hale getirebilir.
Terbiyeli semizotu çorbası
Malzeme listesi
· ½ kg semizotu
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1-2 diş sarmısak
· 1 adet ufak boy havuç
· 1 adet ufak boy patates
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 10-12 su bardağı tavuk ya da et suyu
Terbiyesi için;
· 1 adet yumurta
· 1 adet limonun suyu
· 4 tatlı kaşığı dolusu un
· 1 su bardağı soğuk süt
YAPILIŞI: Semizotunun köklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Saplarıyla beraber yarım santim genişliğinde ince ince dilimleyin. Diğer taraftan, zeytinyağını ortaboy bir tencerede kızdırın. İncecik doğradığınız soğanları ve pirinç tanesi iriliğinde dilimlediğiniz sarmısakları kızgın yağa aktarıp karıştırarak 1 -2 dakika kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş havuç ve rendelenmiş patatesi ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurduktan sonra semizotunu tencereye aktarın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 5 dakika hafifçe kavurduğunuz semizotunun üzerine ılık haldeki tavuk ya da et suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpip kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başlar başlamaz yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Çorbayı, arada sırada karıştırarak pirinç iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, terbiye sosunu hazırlamak için yumurtayı derin bir kaba kırıp limon suyu ve unu ilave edin. Sütü de ekleyip tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice karıştırın. Çorbayı ocaktan alıp bir taraftan karıştırırken bir taraftan da terbiye sosunu azar azar ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra çorbayı tekrar ocağın üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak çorba kaynayıncaya kadar ocakta tutun. Kaynayan çorbayı ocaktan alıp sıcak olarak servise sunun. İsterseniz üzerine kırmızı pul biberi de gezdirebilirsiniz.
Hamsi omleti
Malzeme listesi
· 1/2 kg hamsi
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 kahve fincanı sıvıyağ
· 1 su bardağı mısır unu
(Galeta unu da kullanabilirsiniz.)
· 4 adet yumurta
· 1 adet limonun suyu
YAPILIŞI: Hamsilerin başlarını ve kılçıklarını çıkarıp ayıkladıktan sonra yıkayın. Bir süzgece koyup iyice süzdüğünüz hamsileri derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiber serpip karıştırın. Sıvıyağın 1 yemek kaşığı kadarını alıp 25-30 santim çapındaki yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Diğer taraftan, mısır unu ya da galeta ununu bir tabağa yayın. Hamsileri tabaktaki una iyice bulayıp yağlanmış fırın kabına, kuyrukları dışa bakacak şekilde ve yuvarlak oluşturarak dizin.
Kalan sıvıyağı da üzerlerine gezdirin. Yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırın. Üzerine çay kaşığının ucuyla tuz ekleyip limon suyunu ilave ettikten sonra çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız yumurtalı karışımı hamsilerin üzerine gezdirin. Hamsi omletini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirip çıkarın. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber ve ince kıyılmış maydanoz da ekledikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Paylaş