Doğuya bakan pencerenin yanında odunla beslenen kuzinede pişer köy evlerinde yemekler.
Toprak kaplarda güveç, bakır tavalarda sebzeÉ Köy evinin kalbidir mutfak. Önce o başlar tütmeye, en son sönen de onun ateşidir. Zengin Türk mutfağının önemli kısmını köy yemekleri oluşturur. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna, toprağına, havasına, sebzesine, et çeşidine göre değişir türleri. Hepsinin ortak özelliği taptaze ve yüksek oranda besleyici olmalarıdır.
Köy tereyağı, sütü, yumurtası; elması, patatesi ya da unu bir başkadır, bizim şehirde bulduklarımızdan. Sağlık kokar, şifa doludur hepsi. Ellerine geçen böylesi malzemeleri, çalışkan ve yaratıcı köy insanları- tabii özellikle kadınları- birbirinden harikulade tatlara dönüştürmüştür tarih boyunca. Hazırlanması çoğunlukla kolay, kokusu ve tadıyla iştah kabartan, sadeliğine rağmen sağladığı haz ile hayranlık uyandırır köy yemekleri. Yaz geliyor sevgili okurlarım... Hiç olmazsa İstanbul yakınlarında bir köye gidip, hafta sonluğuna da olsa nefes alıp bu yemeklerden yemeğe ne dersiniz?
Fesleğenli mercimek köftesi
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
3 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 demet taze ye da kuru fesleğen
Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp tuz ve kimyonu serpiştirerek üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin. Arada sırada karıştırarak 30 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Pişen mercimeğin üzerine bulguru ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Üzerini kapatıp mercimeğin şişmesi için 15 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, margarini tavada eritip çok ince doğradığınız soğanları 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine biber salçasını ilave edip baharatları serpiştirerek 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Bulgurlu mercimeğe fesleğeni de ekleyip en az 10 dakika yoğurun. İyice yoğurduğunuz mercimekli harçtan parçalar koparıp elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak köftelere mekik şekli verin. Kıyılmış maydanoz ve marulla birlikte ve ılık olarak servise sunun.
Vişneli gönülçelen pastası
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı yoğurt
125 gr eritilmiş margarin
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dondurulmuş vişne
2 tatlı kaşığı tarçın
n Yumurta, toz şeker ve vanilyayı derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırpın. Yoğurt ve ılıtılmış margarini ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu da tel süzgeçten geçirerek karışıma ilave ettikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pürüzsüz hale getirin. Hazırladığını karışımın yarısını diğer taraftan yağlayıp 1 tatlı kaşığı un serpiştirdiğiniz orta boy dikdörtgen bir kalıba aktarın. Üzerine, hafifçe unladığınız taze ya da dondurulmuş vişnelerden yayın. Kalan hamura tarçın ekleyerek iyice karıştırdıktan sonra, kalıptaki hamurun üzerine aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35- 40 dakika pişirip çıkarın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.