Köftesiz olmaz

Türk mutfağına özel bir sürü et yemeği vardır ama bunların arasında köftenin yeri her zaman başka olmuştur.

Haberin Devamı

Avrupalıların pek bilmediği köfte, Ortadoğu, Avrupa ve İran mutfaklarında da çok kullanılan bir yemektir.
Zaten adını da Farsça’da ‘dövülmüş’ anlamına gelen “köfte” sözcüğünden almıştır.
Köftenin keşfi çok tanıdık bir bahaneyle; tasarruf isteğiyle gerçekleşmiştir.
Parça etleri kebap ya da yahni yapmak için pişiren insanlar, bu etlerin ayrılmasından sonra kalan etle ne yapacaklarını bilememişler ve bir süre düşündükten sonra da köfteyi icat etmişlerdir.
Kebap ve yahniden artan bu biçimsiz etler, önce dövülür ya da kıyma makinesinden geçirilir. İçine bulgur, pirinç ya da ekmek içi katılır. Lezzetini artırmak için baharat ve soğan eklenerek sıkıca yoğrulur.
Son olarak elle biçimlendirilip haşlama, kızartma, ızgara ya da fırınlama gibi yöntemlerden herhangi biriyle pişirilir.
Ben bu yöntemlerin hepsini denedim. Şunu söylemek zorundayım; annemin o muhteşem kuru köftesinin tadı hiçbirinde yoktu.

Haberin Devamı

ZEYTİNLİ HELLİM KEK (KIBRIS)

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp mikser yardımıyla köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Süt ve yağı ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin.
Kuru üzümü, bulabilirseniz Ganna-vuri’yi, incecik kıydığınız naneyi (kuru nane de kullanabilirsiniz) ve kabartma tozunu ilave edip tekrar karıştırın.
Üzerine zeytini katıp kaşıkla karıştırmaya başlayın. Unu da yavaş yavaş aktarın. (Hamur bildiğiniz kek hamurundan daha sert olmalı.)
Kaşıkla karıştırırken hamuru elinizle sıyırmak zorunda kalabilirsiniz.
Rendelenmiş hellim peynirini ilave edip tekrar karıştırın. (Peynir miktarını artırabilirsiniz.)
Hazırladığınız hamuru yağlanmış bir kek kalıbına aktarıp (40 santim eninde dikdörtgen fırın kabı kullanmanızı öneririm) üzerine susam ve çörekotu serpiştirin. 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kabarıncaya kadar, 15 dakika pişirin.
Fırının ısısını 180 dereceye düşürüp 25 dakika daha pişirin.
Son olarak 150 derecede 15 dakika daha pişirip fırından alın.
Dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

* 4 adet yumurta
* 1 su bardağı süt
* Yarım su bardağı sıvıyağ (Çeyrek bardak sıvıyağ, çeyrek bardak zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket hellim peyniri (Yaklaşık 200-250 gr.)
* 2-3 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
* Varsa 2-3 yemek kaşığı Gannavuri (İngilizcesi hamseed olan bir tür tohum.)
* 1 su bardağı dolusu taze nane (2-3 yemek kaşığı kuru nane de kullanabilirsiniz.)
* 1 su bardağı dolusu doğranmış zeytin (File zeytin de kullanabilirsiniz.)
* Yaklaşık 3-3,5 su bardağı un
Üzeri için;
* 2-3 yemek kaşığı susam, çörekotu

Yazarın Tüm Yazıları