Tarih içinde Balkanlar’dan Türkiye’ye, Anadolu’dan da Avrupa’ya yapılan göçlerin odak noktası olmuştur Trakya denen yöre.
Yeme içme kültürünün de tarihten etkilenmemiş olması mümkün olamayacağına göre; Trakya mutfağının göçmen mutfağından etkilenmiş olması sürpriz değildir. Trakya’nın en önemli şehirlerinden biri olan ve bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Edirne mutfağının zenginliğinden bahsetmeye gerek bile yok sanırım.
Edirne deyince akla belki de ilk gelen yemek ciğer sarmasıdır ve ciğer sarması saray kökenli bir yemektir. Ciğer sarmasının, sarayda yapıldığı zamanlarda "dartı" olarak anıldığını da söylemek gerek. Yine Edirne deyince akla gelen Tatar böreği ise şehrin Balkanlarla olan bağlantısının bir göstergesi. Trakya’nın anılmaya değer bir başka yemeği ise Tekirdağ köftesi. Bu köftenin içinde sarmısak var ve kömür ateşinde pişiyor. Eğer damak zevkiniz birazcık da olsa gelişmişse "Köfte köftedir ne fark eder" demeyip boş bir zamanınızda rotanızı Tekirdağ’a çevirmenizi ve bu meşhur köfteyi yerinde yemenizi şiddetle tavsiye ederim.
4 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
Pizza hamuru için;
á 1 çay bardağı ılık süt
á 1 yemek kaşığı toz maya
á 1 çay bardağı su
á 1 yemek kaşığı yoğurt
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 tatlı kaşığı tuz
á 4 su bardağı un
Üzeri için;
á 4 yemek kaşığı dolusu ketçap
á 1 su bardağı konserve mısır
á 1 su bardağı kavrulmuş kıyma
á 250-300 gr haşlanmış brokoli
á 2-3 yemek kaşığı dilimlenmiş siyah zeytin
á 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Dört mevsim pizza Napolyon
Toz maya ılık sütün içinde kaşıkla karıştırılarak eritildikten sonra yoğurma kabına aktarılır. Üzerine su, yoğurt ve sıvıyağ eklenip tuz serpilir. Un da yavaş yavaş ilave edilerek yoğrulur, ele hafifçe yapışan yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur ve kabarması için oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletilir. Hamur dört eşit parçaya bölünür ve bu parçalar eller zeytinyağına batırılarak yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerlerine birer yemek kaşığı kadar ketçap sürüldükten sonra konserve mısır, kavrulmuş kıyma, haşlanmış brokoli yerleştirilir. İnce doğranmış zeytinler eklenip, rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilir. Diğer taraftan, fırın tepsisi hafifçe yağlandıktan sonra hazırlanan pizzalar tepsiye yerleştirilir. Pizzalar tepside 10-15 dakika daha bekletildikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında iyice kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Kayısılı sefire keki
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan un
á 125 gr eritilip soğutulmuş margarin
á 1 paket vanilya
á 1/2 su bardağı çekilmiş fındık ya da badem
á 1 çay kaşığı kabartma tozu
á 10-12 adet kayısı
(Konserve ya da taze kayısı kullanabilirsiniz.)
(2 adet orta boy tatlı elma da kullanabilirsiniz)
ya da 2 adet taze şeftali
Yumurtalar ve tozşeker derin bir kaba aktarılıp tel çırpacak ya da çatal yardımıyla 2-3 dakika çırpılır. Üzerine eritilip soğutulmuş margarin ve vanilya ilave edilir. Çırpmaya devam edilirken fındık ya da badem, kabartma tozu ve un hamurun üzerine eklenir. Sürekli çırpılarak malzemeler iyice karıştırlır. Elde edilen boza kıvamındaki pürüzsüz hamur bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, 25-28 santim çapında kelepçeli bir kek kalıbı 2 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlanır. Sonra 1 yemek kaşığı un kek kalıbına serpilip üzerine 1 yemek kaşığı tozşeker serpilir. Kalıp mutfak lavabosuna ters çevrilip sallanır. (Böylece fazla un ve şeker dökülecektir.) Hazırlanan hamur, kalıba aktarılır. Diğer taraftan, kayısılar ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılır. Kayısılar elma dilimi şeklinde doğranıp hamurun üzerine şekil verilerek yerleştirilir. Kek, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilip çıkarılır. Üzeri krema ve şekerlemelerle süslenip ılık halde servise sunulur. Bu kek yuvarlak porselen ya da cam fırın kaplarında da yapılabilir.