Kişniş ya da aşotu nedir

Bazı malzemeler vardır; yemeklerimizde çok sık olmasa da kullanırız ama aslında ne olduklarını, nasıl yetiştiklerini bilmeyiz.

İşte kişniş adıyla da anılan aşotu da bu malzemelerden biridir. Bakalım aşotu hakkında neler biliyoruz. Diğer adı kişniş olan aşotu, maydanozgiller familyasındandır. Yaz başında olgunlaşmaya başlayan beyaz ya da açık pembe renkli çiçekleri içinde çekirdekli tohumlar oluşur. Açık kahverengi olan bu tohumlar pastacılıkta kullanıldığı gibi baharat olarak da yemeklere tat verir. Anadolu’nun pek çok yöresinde hoş kokusuyla özellikle yoğurtlu çorbaların vazgeçilmezi olmuştur. Bağırsakları ve mideyi rahatlatıcı etkisiyle de şifa kaynağıdır. Taze ayranlı çorbaya eşlik eden aşotu, bazı yörelerde yerini taze nane ya da dereotuna bırakır.

Asma yaprağında

çinekop dolması


8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 20-25 adet salamura asma yaprağı

á 2-3 adet orta boy çinekop balığı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1/2 demet maydanoz

á 2 çay kaşığı biber salçası

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için;

á 3 adet orta boy domates

á 2 diş sarmısak

á 1 çay bardağı zeytinyağı

Salamura asma yaprakları kaynayan suda 1 dakika kadar bekletilip çıkarılır. (Eğer kullanılacak yaprak Tokat yaprağıysa, sıcak suda değil, ılık suda bekletmek yeterli olacaktır.) Yapraklar sudan çıkarıldıktan sonra hafifçe sıkılır. Diğer taraftan, dolma harcının hazırlanması için; ayıklanmış ve yıkanmış çinekop balıkları (Herhangi bir balık da olabilir. Hamsi, lüfer, levrek, palamut gibi...) orta boy bir tencereye koyulur. Üzerine 5-6 bardak su koyularak orta ısılı ateşte haşlanır. Üzerine varsa 2-3 adet defne yaprağı, 1 adet adaçayı, biraz mercan köşk ilave edilirse balık daha lezzetli olacaktır. Tuz ve karabiber de serpildikten sonra iyice yumuşayan balıklar ocaktan alınır ve süzülür.

Süzülen balıklar kılçık ve kemiklerinden ayıklanıp çok ufak parçalar halinde didiklenir ve derin bir kaba aktarılır. Üzerine incecik kıyılmış soğan ve yine incecik doğranmış maydanozlar ilave edilir. Biber salçası ve zeytinyağı da eklenip tuz ve karabiber serpiştirilerek dolma içi hazırlanır gibi yoğrulur. Asma yapraklarının içlerine balıklı harçtan ikişer tatlı kaşığı koyularak dolma sarar gibi sarılır. Dolmalar geniş bir teflon tencereye yan yana üst üste sıralanır. Domatesler rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır ve dolmaların üzerine aktarılır. Tencerenin kapağı kapatılıp orta ısılı ateşte pişmeye bırakılır. Kendi buharıyla pişerken kaynamaya başlayan dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilip 2 su bardağı sıcak su eklenir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp en az 30 dakika daha pişirilir. Asma yaprakları piştiğinde yemek de pişmiş demektir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları