Kinoa

Yurtdışında çok yaygın olarak kullanılıp ülkemizde az bilinen ürün pek az artık.

Haberin Devamı

Ulaşım imkanlarının gelişmesiyle artık dünyanın bir ucundan gelen ürünler market raflarında. Ama yine de bazı ürünler var ki, ülkemizde pek rağbet görmüyor ya da kullanımı çok yavaş yaygınlaşıyor.
İşte bu ürünlerden biri de kinoa. Latin Amerika kökenli bir bitki kinoa ve susamla bulgur arası bir görünüme sahip.
Tadı baskın olmadığı için hemen her malzemeye kolayca uyum sağlıyor. Haşlanarak salatalara, et ve tavuk yemeklerine, kavrularak müslilere katılabilir ya da tıpkı bulgur gibi çeşitli sebzelerle karıştırılarak kısır gibi ikram edilebilir.
Kinoanın besin ve protein değeri de çok yüksek üstelik.
İçeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirici ve kanser dahil pek çok hastalığı önleyici özelliği de var. Vitamin ve mineral değerleri de çok yüksek kinoanın.
Pek tanımadığımız, tanısak mutfakla-rımızdan eksik etmeyeceğimize inandığım kinoayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Biberli omlet ambiyans

Yumurtalar, ılık süt, tuz ve karabiberi derin bir kapta 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Dövülmüş sarmısak ve unu ilave edip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Oda sıcaklığında en az 15-20 dakika bekletin.
Diğer taraftan, iç harcı için; zeytinyağını derin bir tavada kızdırın. Sapları kesilip tohumları ayıklanmış biberleri kibrit çöpü formunda doğrayın. Kızgın yağda sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurup tuz ve karabiberi de kattıktan sonra ocaktan alın. Tereyağını en fazla 20 santim çapındaki teflon tavada eritin. Bekleyen yumurtalı karışımı çatalla tekrar çırpın ve yakın mesafeden kızgın tavaya aktarın. Tahta kaşıkla ya da spatulayla yumurtaları dağıtın.
Yumurtaları orta ısılı ateşte, katılaşıncaya kadar pişirin. Tavanın kenarlarına yapışan yumurtayı spatulayla kazıyıp kenarlarından ayırın. (Bu işlem omletin rahatça çevrilmesini sağlayacaktır.) Omletin altını pişirip kapak yardımıyla ters çevirin ve diğer tarafını da kızartın. İki tarafını da iyice pişirdiğiniz omleti servis tabağına yerleştirin. Ortasına biberli karışımı koyup ikiye katlayın. Maydanoz, taze nane ya da taze fesleğenle süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

4 adet yumurta
2 çay kaşığı un
1 diş sarmısak
1 kahve fincanı ılık süt
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı tereyağı
İçi için;
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kırmızı
dolmalık biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları