‘Kendir’in bala yaptığı

M.Ö. 5’inci yüzyıl. Yunan komutan Xenophon, ordusuyla birlikte Trabzon’a gelir.

Haberin Devamı

Askerler orada bulunan pek çok sayıdaki kovandan bal yerler. Ancak bu onlara pahalıya mâl olur. Çünkü balı yedikten bir süre sonra kusmaya ve kendilerinden geçmeye başlarlar.

Komutanın gözlemlediği ve kitabında yazdığı bir başka husus da şudur:

Baldan az yiyen askerler sarhoş gibi davranmakta, çok yiyenler ise kendilerinden geçmektedir.

Komutanın dediğine göre birkaç asker de hayatını kaybetmiştir. Yaşayanların bu “sarhoşluk hali” ise hemen hemen bir gün sürmüştür.

Daha sonra bölgeye gelen pek çok araştırmacı da benzer özellikler gösteren ballardan söz etmiştir.

Son noktayı ise Alman bilim adamı Karl Koch koymuş ve bala bu delirtici özelliği veren bitkinin alp gülü olduğunu iddia etmiştir.

Türk bilim adamlarının yaptıkları araştırmanın sonucu ise şöyledir:

Haberin Devamı

Kendir bitkisinin ekimi sona erdirildiğinde bal zehirleyici olmaktan çıkmış ve tamamen şifa verici olarak kullanılmaya başlamıştır.

PATLICANLI SARAY KÖFTESİ

Patlıcanların sap kısımları kesilip alacalı yani çizgili formda soyulur ve uzunlamasına 1 santim kalınlığında dilimlenir. Acı tadının gitmesi için 10 dakika tuzlu suda bekletilip kağıt havluyla kurulanır.

Domatesler soyulup halka halka dilimlenir. Sivri biber ayıklanıp ince halkalar halinde doğranır. Soğan soyulup yemeklik incecik dilimlenir.

Köftenin hazırlanması için kıyma derin bir kaba alınır. İncecik kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve soğan eklenip yoğrulur. Kimyon ve yenibahar katılır.

Hazırlanan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Parçalar avuçlar arasında yuvarlanarak köfteler hazırlanır.

Köfteler az yağlı teflon tavada tava sallanarak hafifçe kızartılıp alınır.

Tavanın içine bol miktarda yağ koyulup kızdırılır. Patlıcanlar tavaya ilave edilip iki taraflı kızartılır.

Kızaran köfteler kağıt havlu üzerine alınır. Patlıcanlar artı şekli oluşacak şekilde yerleştirilip ortalarına köfte konduktan sonra bohça şeklinde kapatılır.

Üzerine domates ve biber dilimi yerleştirilip kürdan saplandıktan sonra fırın kabına yan yana sıralanır.

Domates salçası 3 su bardağı sıcak suda ezilip patlıcanlı köftenin üzerine gezdirilir.

Haberin Devamı

1 kaşık tuz serpilip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirilir.

Sıcak sıcak servise sunulur.

Malzeme listesi

* 6 adet ince uzun kemer patlıcan
* 2 adet orta boy domates
* 2 adet orta boy sivri biber
* 500 gr az yağlı dana kıyma
* 1 demet maydanoz
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 3 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

* 1 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları