Kebap diyarı Adana

Adana’ya iki kez gittik. İlkini, yani 1965 yılında, ben daha çocukken yaptığımız Adana ziyaretini unutmam mümkün değil.

Toroslar’daki Gülek Boğazı’ndan geçerken esen püfür püfür rüzgarı nasıl unutabilirim ki? Bugün gibi hatırladığım bir başka ayrıntıysa, bizi Adana’ya girerken karşılayan portakal çiçeklerinin muhteşem kokusudur.

Hatırladığım kadarıyla, o gün çok sıcak bir gündü. Serinlemek için sık sık otel odasında soğuk suyla doldurduğumuz küvete giriyorduk. O ilk Adana seyahatinde otogardaki Onbaşılar Kebapçısı’nda hayatımın ilk cartlak kebabını yiyip ilk şalgam suyunu içmiştim. Adana’nın ara sokaklarında bulunan küçük kebapçılarda da tadına doyulmaz kebaplar yapılıyordu, ama hiçbiri Onbaşılar’da yediğim kebap kadar lezzetli gelmemişti.

Nar ekşisi, zeytinyağı ve sumakla karıştırdıkları ezilmiş soğan salatasının kebapla yaptığı muhteşem dansı seyretme şansına da ilk orada sahip olmuştum. Orijinal Adana kebabının etinin kıyma makinesinde çekilmediğini, zırfı denilen palaya benzer bir araçla doğrandığını da ilk orada anlatmışlardı bize.

Terbiyeli karnabahar çorbası

6 kişilik

Hazırlama

süresi

15 dakika


Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet orta boy karnabahar (500-600 gr. ağırlığında olmalı)

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 10 su bardağı et suyu

Terbiyesi için;

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 adet limonun suyu

á 2 su bardağı süt (ya da 200 ml. hazır süt kreması)

Karnabaharın yaprakları ve sap kısımları kesilip atılır. İstenirse yaprakları ve sapları haşlanıp doğranarak salataya katılabilir. Bu çorbanın yapımı içinse karnabaharın sadece çiçek kısımları kullanılacak. Karnabaharın çiçekleri yıkanıp incecik doğranır. Havuç kazınıp yıkandıktan sonra ince halkalar halinde dilimlenir. Soğan da ince ince yemeklik doğranır. Zeytinyağı orta boy bir tencereye aktarılıp üzerine soğanlar, karnabahar ve havuçlar eklendikten sonra orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Un da serpiştirilip sürekli karıştırılarak 2-3 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Soğuk ya da ılık haldeki et ya da tavuk suyu yavaş yavaş tencereye aktarıldıktan sonra, tuz ve karabiber serpilip birkaç kez karıştırılır (et ya da tavuk suyu yoksa hazır et suyu tableti kullanılabilir). Diğer taraftan, terbiye sosunun hazırlanması için; oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarıları büyük bir kaseye konulur. Üzerine limon suyu ve süt (hazır süt kreması da kullanılabilir) ilave edilip çatal ya da tel çırpıcıyla iyice çırpılır. Çorbanın içindeki sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alınır. Bir el blenderi yardımıyla ya da mutfak robotunda çekilerek püre haline getirilir. İçindeki sebzeler ezilip boza kıvamına gelen çorbanın içine bir taraftan terbiye sosu yavaş yavaş aktarılırken, bir taraftan da çorba karıştırılmaya devam edilir. Çorba tekrar orta ısılı ateşe alınıp karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Çorba kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır. Tuzu kontrol edilip sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse üzerine kırmızı pul biberli sos gezdirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları