Orta yaş üzeri insanlar için yemekten sonra içilecek bir Türk kahvesinin yerini başka hiçbir şey tutamaz.
Ancak, temposu giderek artan yaşamlarımızda, hazırlanması Türk kahvesinden çok daha az zaman alan hazır kahvenin gittikçe artan miktarda tüketilmesi, Türk kahvesi satışlarını etkilemiş durumda. Son 20 yılda nüfustaki hızlı artışa karşın, Türk kahvesi satışları aynı kalmış. Bu da demek oluyor ki; kahve piyasasındaki dengeler yavaş yavaş hazır kahve lehine değişiyor. Peki, bu topraklarda 450 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk kahvesi ve onun yarattığı kahve kültürü neden tahtını başka kahvelere bırakmak üzere? Bırakmak üzere diyoruz, çünkü son yılların satış rakamlarına baktığımızda, hazır kahvenin Türk kahvesine göre yaklaşık üç kat fazla satıldığını görüyoruz. Elbette ki küreselleşmenin ve kültürlerin iç içe geçmesinin etkisiyle çok sevdiğimiz ya da benimsediğimiz tatlar oluyor ve bundan sonra da olacak. Ancak, bir kez kaybolup gittiğinde arkasından ne kadar hayıflanırsanız hayıflanın, kaybedeceğimiz değerler vardır ve dilerim Türk kahvesi de gelecek nesillere ulaşamadan yitirdiğimiz bir değer olmaz.
Fırında patlıcan bayıldı
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
8 adet ince uzun patlıcan
1 adet limonun suyu
4 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı toz şeker
10 diş sarmısak
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Patlıcanları çizgili formda soyup boylarına göre ikiye ya da üçe bölün. İçlerini oyup, limonlu ve tuzlu suda 5 dakika kadar haşladıktan sonra alın. Soğanları yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye aktarıp soğanları karıştırarak 5 dakika, iyice sararıncaya kadar kavurun. Üzerine toz şeker, incecik kıyılmış sarmısak, karabiber ve rendelenmiş domates ilave edip 5 dakika daha pişirin. Hazırladığınız iç ılık hale gelince, oyuk patlıcanları bu harçla doldurun. Patlıcanları ağızları yukarı bakacak şekilde fırın kabına yerleştirin. Fırın kabına 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Mantarlı çiğ ıspanak salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
Yarım kg. taze ıspanak
150-200 gr. konserve mantar
1 adet kırmızı dolmalık biber (uzun dolmalık biber kullanmanızı öneririm)
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Sos için;
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı hardal
2 yemek kaşığı sirke
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı toz fesleğen, toz kekik
Ispanakların köklerini kesip yapraklarını saplarından ayırın. Yaprakları yıkayıp süzün. Elinizle iri parçalara ayırdığınız yaprakları salata kasesine yerleştirin. Konserve mantarları süzüp keskin bir bıçakla uzunlamasına ince ince dilimleyin. Kırmızı dolmalık biberi, sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Doğradığınız mantar ve dolmalık biberi ıspanak yapraklarının üzerine serpiştirin. Üzerine rendelenmiş eski kaşar peynirini ilave edin. Sosu hazırlamak için; sızma zeytinyağını geniş bir kaseye aktarın. Üzerine tuz, karabiber, dövülmüş sarmısaklar, hardal ve sirkeyi ilave edin. Bir taraftan tel çırpıcı veya çatal yardımıyla çırpmaya devam ederken, bir taraftan da limon suyunu ekleyin. Son olarak toz fesleğeni ve toz kekiği de katıp iyice çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, sosu çekmesi için 5-10 dakika bekleyin ve karıştırarak servise sunun.
Not: İsterseniz kültür mantarını iyice yıkayıp rendeledikten sonra çiğ olarak da kullanabilirsiniz.