Kahrolası Anna ekmeği

Ekmeğin tarihinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğunu bu köşede geçen haftalarda yazmıştım.

Ekmek, diğer yemekler gibi keşfedildiği yerden taşındığı, yani yayılmaya başladığı zamandan itibaren çeşitlenmeye de başlamıştır. Çünkü her iklim, her bitki örtüsü ve her kültür kendi ekmeğini yaratmıştır.
Elbette ki temel olarak ekmeğin malzemeleri aynıdır; yani, tuz, un, maya ve su. Ama unun çeşidinden ekmeğin nerede pişeceğine kadar pek çok şey coğrafyadan coğrafyaya farklılık gösterir. Yani, Amerikalıların yediği ekmekle Hintlilerin ekmeği aynı değildir. Gelin şimdi kısaca bir bakalım, nerede, nasıl ekmekler tercih edilip yeniyor.
İngilizlerin geleneksel ekmeği olarak niteleyebileceğimiz “anadama”nın ilginç bir hikayesi var. Anna isimli genç kadın tembeldir ve yemek bekleyen kocasına hiç yemek yapmaz. Balıkçı olan koca her akşam pekmez ve mısır unu yemeye mahkûmdur. Yine bir akşam eve dönen balıkçı aynı mönüyle karşılaşır. Ancak bu kez çok sinirlenir, mısır unu ve pekmeze, maya ekleyerek kendisine bir ekmek yapar. Ekmeği yerken bir taraftan da söylenmektedir: “Kahrolası Anna” (Anna damn her)... ışte ıngilizlerin genellikle tost yaparken kullandıkları hafif tatlı ekmeğin hikayesi böyledir.
Yarın yeni coğrafyalarda ve yeni ekmeklerle buluşmak üzere...

Adana’nın tahinli sarması

6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 45 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet orta boy yumuşak beyaz lahana
* 1 su bardağı ince köftelik bulgur
* Yarım su bardağı kırmızı mercimek
* Varsa 1 Türk kahve fincanı haşlanmış nohut
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* 25 gr. tereyağı
Sosu için
* 1 su bardağı tahin
* 2 adet limonun suyu
* 6 diş sarımsak

YAPILIŞI
Yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda haşlayın. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. ıç harcını hazırlamak için kırmızı mercimek ve bulguru orta boy bir tencereye koyun. Üzerine çok ince yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağı ekleyin. Dört bardak suyu katıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Sık sık karıştırarak tuz ve karabiber serpip kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Mercimeğin hafifçe yumuşaması, açılması yeterli olacaktır. Harcı soğuması için bir tepsiye boşaltın. ıç harç bekledikçe katılaşacaktır. İçine varsa nohudu ekleyin ve yoğurun. Bir kaseye su doldurup elinizi sık sık ıslatıp iç harcını biraz yumuşatabilirsiniz.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup uçları açık kalacak şekilde rulo yapıp iki avucunuzun arasında hafifçe sıkın. Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın.
Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, lahanalar yumuşayıncaya kadar 40-45 dakika pişirin. Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine 1 su bardağı ılık su ve tahini ilave ederek karıştırın. Sarımsakları da dövüp sosa ekleyip, karıştırın.
Pişen dolmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. ısterseniz üzerine bol kırmızı biber serpebilirsiniz. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları