Paylaş
Artık kadınlar da çalışıyor, para kazanıyorlar. Eskiden olduğu gibi, kadına kocasının parasını harcamak rolü biçilmiyor.
Medyada gözüme çarpan bir anlayış var; “Kadın kendini en iyi alışverişle ya da süsle püsle gösterebilir ve bundan da oldukça memnundur” anlayışı. Kadını mutlu etmek için ona bir yüzük almanın ya da onu alışverişe götürmenin yeterli olabileceğine dair yaygın bir kanı var.
“Kadın üzgün mü, yüzük alın; kızgın mı, alışveriş çeki hediye edin geçecektir” düşüncesi reklamlarda, dizilerde ve kadın programlarında öne çıkan şeylerden biri.
Var olmanın ve var olduğunu göstermenin çeşitli yöntemleri var. Biz kadınlar üretebiliyor, düşünebiliyor, düşündüğümüzü ifade edebiliyoruz. O zaman, alışverişle kurduğumuz ilişkinin medyadaki “abartılı” yansımasına inat, kendimizi başka şekillerde ifade etmeli, kısacası üretken, çalışkan, sosyal olarak sorumluluk alan, zamanının kıymetini bilen, okuyan bireyler halini almalıyız.
Enginarlı zeytinyağlı pilav
Pirinci bol tuzlu kaynar suda 30-40 dakika kadar bekletin. Taze soğanların sadece yeşil kısımlarını alıp incecik doğrayın. Konserve ya da taze enginarları kuşbaşı et formunda küp küp dilimleyin. Kuru soğanı yemeklik incecik doğrayın. Havucu soyup yıkayın ve tavla zarı formunda küp küp doğrayın.
Diğer taraftan, zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Kızan yağa incecik yemeklik doğranmış kuru soğanları ve havucu aktarıp karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip 4-5 dakika daha kavurun.
Üzerine sıcak suyu (et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) aktarıp tuz, şeker ve karabiberi serpiştirdikten sonra orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Su kaynamaya başlayınca enginarları ve yeşil soğanı ilave edip karıştırın. Limon suyunu da ilave edip ocağın altını kısın ve pilavı kısık ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Suyunu iyice çeken pilavı ocaktan alın.
Tencerenin kapağını açıp üzerine incecik kıyılmış dereotu serpiştirin ve üzerinden hafifçe karıştırın.
Üzerine kağıt havlu örttükten sonra tencerenin kapağını tekrar kapatarak en az 30 dakika dinlendirin. Karıştırarak servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı lüks baldo pirinç
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 su bardağı sıcak su
(et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 3-4 adet konserve enginar
(temizlenmiş taze enginar da kullanabilirsiniz)
- 1 adet ince uzun orta boy havuç
- 1 adet limonun suyu
- 2 adet kesmeşeker
- 1 demet dereotu
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı
- 3-4 adet yeşil taze soğan
(yalnızca yeşil kısımları kullanılacak)
Paylaş