İtalyan usulü içliköfte

Sicilya mutfağıyla ilgili araştırma yaparken bir kitapta etli patates kroketin (crorchette di patate con carne) tarifini görünce gözlerime inanamadım.

Bir de baktım ki, kitaptaki tarif benim Diyarbakırlı sevgili Remziye teyzemin patatesli içliköfte tarifinin hemen hemen aynısı. Aradaki tek fark şu: Biz içliköftenin dışına haşlanmış patates, bulgur ve yumurta koyuyoruz, onlarsa bulgurun yerine rendelenmiş peynir koyuyorlar. İç ise bizim iç, yani kıymalı harç. Üstelik onlar da tıpkı kayınvalidem gibi, içliköfteyi kızartırken yağ çekmemesi için sadece yumurta akı sürüyorlar. Bütün bu benzer tarafları görünce pes dedim ve Arapların ve Türklerin Akdeniz’i ve Adaları işgal ettikten sonra oralara pek çok yemek çeşidini götürdüklerini ve onlar çıktıktan sonra da bu yemek çeşitlerinin yapılmaya devam ettiğini düşündüm. Çünkü sadece İtalya’da değil, diğer Akdeniz adalarında da bizim yemek kültürümüzden pek çok yemek yer alıyor.

Yazın misafirimiz olan Amerikalı Elly de annesinin yaptığı barbunya fasulye tarifini verirken fasulyeyi bir gece önceden ıslattıklarını, ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra haşladıklarını ve sonra yemeğe kattıklarını anlatmıştı da çok şaşırmıştım. Sanırım artık şaşırmaktan vazgeçmeliyim, çünkü mutfaklar arasındaki benzerlikler her zaman vardı ve bundan sonra da olmaya devam edecek.

İtalyanlar bizim Karadenizlilerin çok yaptığı mısır unu kuymağının aynısını yapıyorlar ve polenta diyorlar. Bizim şimdilerde pek az yaptığımız ve pek değer vermediğimiz uykuluk ızgarası ise Fransızların çok sevdikleri ve restoranlarında pahalıya sattıkları bir yemek. Hintliler ise bizim köfteye "kofte", mayalı sac ekmeğine ise "chapatti" diyorlar.

Mutfaklar arası etkileşimin örnekleri burada sayılamayacak kadar çok. Şu Anadolu ne kadar bereketli ve kıymetli bir toprak parçası ki, insana pek çok toplumu etkilemiş gibi geliyor.

Ispanaklı patates mantısı

Malzeme listesi

á 3 adet orta boy patates

á 2 su bardağı un

á 1 adet yumurta

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 7-8 adet orta boy ıspanak yaprağı

Sos için;

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 diş sarmısak

á 3 adet orta boy domates

á 2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 8 yemek kaşığı domates püresi

á 1 adet kesmeşeker

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Patatesleri soymadan yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız patatesleri süzüp sıcak haldeyken soyduktan sonra, derin bir kaba rendeleyin. Patates sıcak ya da ılık haldeyken yoğrulursa üzerine eklenecek diğer malzemelerle daha iyi karışır.

Üzerlerine tuz ve karabiberi serpip yumurtayı katın. Unu da ekleyip incecik doğradığınız ıspanağı ilave edin ve yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Elinizi sık sık soğuk suya batırıp yuvarladığınız köfteleri uzatarak parmak şekli verin. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirin.

Hazırladığınız mantıları kaynayan bol tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Zaten, haşlanan mantılar suyun yüzüne çıkacaktır. Süzdüğünüz mantıları bir kenarda bekletin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağını ve dövülmüş sarmısakları küçük bir tencereye aktarıp 2-3 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş domatesi ve domates püresini ekleyin. (Domates püresi yoksa, domates salçasını 1 su bardağı suda ezerek kullanabilirsiniz.)

Kuru fesleğeni, nane, tuz ve karabiberi serpip şekeri de kattıktan sonra sosu orta ısılı ateşte 8-10 dakika pişirerek ocaktan alın. Son olarak, sosu mantının üzerine aktardıktan sonra karıştırıp sıcak sıcak servise sunun. Üzerine rendelenmiş peynir ilave edip lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları