Paylaş
Sıcak ve canlı. Onlar da bizim gibi yüksek sesle iletişim kurarlar, bizim gibi sıcakkanlı ve heyecanlıdırlar.
Akdenizli olmaları mutfaklarına da bire bir yansımıştır. Örneğin zeytinyağı onların da vazgeçilmezlerinden biridir. İtalyan mutfağının vazgeçilmez unsurlarını yıllardır Türkiye’de yaşayan bir İtalyan arkadaşım Susy Tino Karaoğlu bakın nasıl anlatıyor: “İtalyan mutfağının olmazsa olmazı üç ‘P’ vardır: ‘pasta, pizza ve parmiggiano”
Pasta hemen hemen herkesin bildiği gibi İtalyan mutfağı denince akla gelen makarnadır. Akdeniz’in bu güzel ülkesinde makarna günlük alınan bir yiyecektir. Tıpkı ekmek gibi günlük olarak üretilir. Hatta pek çok İtalyan evinde makarnayı kadınlar açar.
Türklerin de severek yediği pizzaya gelince, pizza İtalyan mutfağının en “meşhurlarından” biridir.
Son olarak bu iki yemeğe de tat veren parmesan peynirinden bahsetmek gerek. Aslında İtalya’nın dünya insanının damağında yer etmiş pek çok peynir çeşidi vardır ama Susy’nin de dediği gibi parmesan bir numaradır. Sanılmasın ki, İtalyan makarna ve pizzalarına lezzet katan sadece parmesan peyniridir. İtalyanlar, çeşitli et ve balık ürünlerini ve envai çeşit otları da bu iş için ustaca kullanırlar.
Susy’nin brokilili makarnası
Sapları kesilmiş brokoliler çiçek çiçek ayrılıp kaynayan tuzlu suda 5-6 dakika kadar haşlandıktan sonra süzülür. Sarmısaklar da pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Zeytinyağı orta boy bir teflon tavada (vok tavası kullanılmasını öneririm) orta ısılı ateşte kızdırılıp sarımsaklar kızgın yağda karıştırılarak 1 dakika kadar kavrulur. Haşlanmış brokoli eklenip 3-4 dakika, daha hafifçe yumuşayıncaya kadar kavrulur (sebzeler diri kalmalı). Tuz ve biber eklenip ocaktan alınır.
Makarna en az 12 su bardağı tuzlu suda 10 dakika kadar haşlanıp süzülür. Aynı tencereye koyulup brokolili sosla karıştırıldıktan sonra servise sunulur.
· 1 paket penne ya da kısa boy herhangi bir makarna
· 400-500 gr brokoli
· 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
· 3 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
Paylaş