İstanbul’un Fatih’inin yeri ayrıdır. Bu yüzden onun adı iki kıtayı birbirine bağlayan köprüye verilmiş olsa gerek.
Fatih Sultan Mehmet, gerçekten de diğer padişahlardan farklı bir yöneticiymiş. Mesela saray halkının tamamı 726 kişiymiş; o dönemin şartları düşünüldüğünde Fatih’in saray içinde olsa dahi oldukça sade bir hayat sürdüğü ve sürdürdüğü anlaşılıyor. Onun döneminde mutfakta tutulan kayıtlar sayesinde bugün saraydaki yaşamla ilgili pek çok şey biliyoruz. Fatih’in başta karides olmak üzere deniz mahsullerini çok sevdiği ya da sefere giderken alınan erzak çeşitleri bu kayıtlardan anlaşılıyor. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in 1952 basım tarihli "Fatih Devri Yemekleri" adlı kitabına göre erişte, turşu ve lahana çorbası sarayda çoğunlukla tüketilen yemekler arasında. Me’mun helvası en sevilen tatlılardan iken, nar meyvesinden yapılan bir ekşi pekmez olan Nardenk de Fatih için özel olarak Bursa’dan getirtilirmiş. Elde kıyılmış etler kavrularak saklanır, bu kavurmalarla en çok ıspanak ve pırasa yemeği pişirilirmiş. Fatih’in çok yakınları veya ailesi dışında yemeğini yalnız başına yemesini de bir detay olarak dikkat çekici buldum.
Yoğurt soslu turşu salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
á4 adet orta boy salatalık turşusu (veya 15-20 adet kornişon turşusu)
á 7-8 adet yeşil salata yaprağı
á 4-5 dilim salam
Sos için
á1 su bardağı tatlı yoğurt
á 2 çorba kaşığı dolusu mayonez (light olabilir)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı toz kekik, kırmızı pul biber
Yeşil salatanın yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayarak derin bir kaseye aktarın. Yaklaşık 10-15 santim uzunluğundaki salatalık turşularını ya da küçük kornişon turşularını incecik halkalar halinde dilimleyip salata yapraklarının üzerine aktarın. Kalınca dilimlenmiş salamları tavla zarı formunda doğrayıp kasenin içine ekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurt ve mayonezi geniş bir kaseye aktarıp çatalla çırpın. Üzerine tuz, karabiber, toz kekik ve kırmızı pul biberi serpin. Tüm malzemeleri çırparak iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu kasedeki salata malzemelerinin üzerine aktarıp karıştırın ve soğuk olarak servise sunun. Bu salatanın sosunu sadece sirke ve zeytinyağıyla da yapabilirsiniz.
Füme somonlu kremalı makarna
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á1 paket fiyonk makarna (herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz)
á 4-5 dilim somon füme (yaklaşık 125 gr)
á 50 gr tereyağı
á 1 kutu hazır süt kreması (200 mililitrelik paketlerde satılır)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 demet dereotu
17-18 su bardağı suyu makarna tenceresinde kaynatın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Makarnayı kaynayan tuzlu suya aktarıp ara sıra karıştırarak 10-12 dakika haşlayın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için tereyağını orta boy bir tavada eritin. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız somon fümeleri aktarın. Orta ısılı ateşte karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Ocağın altını kısıp somonların üzerine hazır süt kremasını aktarın. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Sosu kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin (sosun kaynamaması gerekir). Üzerine ince kıyılmış dereotunu ilave edip ocaktan alın. Haşlanmış makarnayı süzüp tekrar tencereye aktarın. Üzerine somonlu kremalı sosu aktardıktan sonra ezmeden hafifçe karıştırın. Makarnayı çok kısık ateşte 5 dakika daha ısıtıp sıcak sıcak servise sunun. Makarnayı süzdükten hemen sonra birkaç kaşık sıvıyağ gezdirip karıştırırsanız yapışmaz. Ayrıca bu makarna sıcak olarak tüketilmeli ve tekrar ısıtılmamalıdır.