Paylaş
Yeme içme tarihine şöyle bir bakarsak, insanlığın geçirmiş olduğu evreleri de kabaca anlayabiliriz. Yemek en yakın tanığıdır tarihin. Yemek sofraları insanların birbiriyle tanıştığı, dostlukların güçlendiği, sevgilerin katmerlendiği, romantizmin arttığı, kahkahaların yankılandığı, mutlulukların doruğa tırmandığı en önemli yerlerdir değil mi aynı zamanda?
şimdi 1922 yılına gidip tarihte çok önemli bir olaya tanıklık etmiş olan sofraya şöyle bir göz atalım. Tarih 2 Aralık, Lozan Konferansı’na katılan Türk delegesi şerefine, İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lausanne-Palace’da bir ziyafet düzenleniyor.
Bu ziyafette mönüde bulunan çok orijinal bir yemek hemen dikkat çekiyor. “İsmet Paşa Pilavı”... Otel müdürü A. Steiner Dirgen tarafından düşünülen bu incelik, siyasetin gerdiği sinirleri gevşetmiş ve sofraya dostluk, neşe havası getirmişti.
Abartılı bir tespit olabilir ama belki de Lozan Antlaşması’nın başarıyla sonuçlanmasında sofrada bulunan İsmet Paşa Pilavı’nın da küçük bir payı vardır ve yemek pek çok tarihi olayda olduğu gibi Lozan Antlaşması’nda da aktif bir rol oynamıştır. Ne dersiniz?
Cevizli Gürcü fasulyesi
Malzemeler
· 1 kg taze yeşil fasulye
· 50 gr tereyağı
· 300-400 gr ceviz içi
· 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
· 1 çay kaşığı toz kişniş
Yapılışı
Yeşil fasulyeleri ayıklayıp isterseniz ortadan ikiye bölün ya da bütün bırakın. Kaynayan bol tuzlu suda iyice yumuşatıncaya dek haşlayıp süzün. Geniş bir tavaya yağı koyup kişniş ve biberi ekleyin.
Yağı baharatlarla beraber kızdırdıktan sonra içine çekilmiş ceviz içini katıp tekrar karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Yağda pişirdiğiniz cevizleri fasulyelerin üzerine gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Cevizli kaymaklı kabak tatlısı
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
· 1 kg tatlı balkabağı ( yaklaşık 3-4 dilim)
· 3 su bardağı tozşeker
· varsa 2-3 adet karanfil
· 1 su bardağı su
· 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
· 100-200 gr taze süt kaynağı
(hazır süt kreması da kullanabilirsiniz
YAPILIŞI
Tatlı balkabağını kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olarak satın alabileceğiniz gibi pazarlarda satılan ufak kabakları soydurup kullanabilirsiniz. Rengi kavuniçi ve diri görünümlü olanları tercih edin. Varsa yeşil kısımlarını kesip, iri kuşbaşı et gibi doğrayın. Yani yaklaşık 5 santim kalınlığında parçalara bölüp orta boy bir çelik tencereye koyun.
Üzerine tozşekeri serpiştirip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Hatta bazı kabaklar o kadar sulu olur ki hiç su eklemeniz gerekmez. Beklemiş olan ve sulanan kabakları, kısık ateşin üzerine oturtun.
Bir su bardağı ılık suyu da tencerenin kenarından içine aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 35-40 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (dikkat etmeniz gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır. Kabakları ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Servis tabağına aktarıp dövülmüş ceviz ya da taze kaymakla süsledikten sonra servis yapın. ısterseniz kalın çekilmiş fındık veya yeşil fıstık da kullanabilirsiniz.
Paylaş