Paylaş
İçinin hazırlanması için soğanları incecik yemeklik doğrayın. Zeytinyağı, soğan ve kıymayı orta boy bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kıyma suyunu verip tekrar çekinceye kadar 5-6 dakika kavurun.
Üzerine salça, tuz, yenibahar, karabiber ve kimyonu ekleyip (istenen baharat katılabilir) 5-6 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyin. Eti bir gece önceden kavurup buzdolabında bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.
İrmikli hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınızın arasında bastırarak yassı hale getirin. İçlerine kıymalı harçtan birer tatlı kaşığı koyup önce D şeklinde kapatın, sonra yuvarlayıp yassı hale getirin.
Yağı derin bir tencere ya da fritözde kızdırın. Köfteleri kızgın yağda, renkleri sararıp kenarları hafif kahverengi oluncaya kadar 3-4 dakika kızartın. Köfteleri el kevgiriyle süzerek kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Bol yağda kızaran köftelerin yağ çekmediği görülecektir. Ayrıca ben köfteleri 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika tekrar pişiriyorum.
MALZEMELER
- 500 gr irmik
- 1 su bardağı ılık su
- 125 gr yumuşak tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 çay kaşığı kuru nane, kırmızı pul biber
İçi için:
- 200 gr az yağlı dana kıyma
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- ½ çay kaşığı kimyon, yenibahar
- 4 çay kaşığı domates salçası
- Kızartmak için:
- 2 su bardağı sıvı yağ
Paylaş