Paylaş
İftara üç dakika kalmış. Herkes birazdan okunacak ezanı ve onunla birlikte yiyeceği güzel yemekleri düşünüyor.
10 saniyede bir saate bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Sofrada çeşit çeşit yemek sizi bekliyor...
Ancak dikkatli olmazsanız, iftarda ya da sahurda yediğiniz yiyecekler kilonuzun artmasına neden olabiliyor.
Ramazan ayı, alışkanlıklarınızı gözden geçirmek, varsa sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçmek, en azından kullanımını kontrol altına almak için bir fırsat olabiliyor ve belki vücudunuzun bir ay dinlenmesini sağlayabiliyor.
Ama sahurdan iftara kadar aç kalan metabolizma yavaşlıyor ve bu da sonrasında alınan besinlerin yağ olmasını kolaylaştırıyor.
Bu yüzden uzmanlar hem iftarda hem de sahurda ağır yemeklerden uzak durulmasını, yiyeceklerin yavaş yenmesini, mümkünse iftar öğününde yenileceklerin yarısının iftardan iki saat sonraya bırakılmasını ve sahura mutlaka kalkılmasını öneriyorlar.
Yani, ramazan ayı öyle bütün gün bir şey yemeyip, akşam yemeğinde istediğini yeme ayı değil aslında.
En azından sağlığını önemseyenler için öyle olmamalı.
FINDIKLI SÜTLAÇ
Önce sütü kaynatıp ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Ayıklanmış pirinci yıkayıp süzün. Bir tencereye aktarıp üzerine 3 su bardağı suyu ekleyin.
Tuzu da ekledikten sonra hafifçe yumuşamaya kadar, en az 10 dakika haşlayın.
Üzerine sıcak sütü ilave edip orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin. Kaynayıp üzeri kaymak tutmaya başlayınca toz şekeri aktarın. Sık sık karıştırmaya devam edin.
Diğer taraftan yarım su bardağı soğuk su, nişasta ve vanilyayı bir kâseye koyup çatalla iyice ezin. Kaynayan sütten bir kepçe kadar alarak bu karışıma ilave edin ve karışımı ılık hale getirin.
Ilık hale gelen karışımı, sütlacı sürekli karıştırmaya devam ederek tencereye aktarın.
Ocağın altını kısıp sütlacı kısık ateşte, sık sık karıştırarak 15-20 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Sıcakken kâselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Servise sunarken üzerine fındık serpiştirin.
Malzeme listesi
-6 su bardağı süt
-1 su bardağı pirinç
-3 su bardağı su
-Yarım çay kaşığı tuz
-Yarım su bardağı soğuk su
-1 yemek kaşığı
buğday nişastası
-1,5 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-2 su bardağı çok ince çekilmiş fındık
Paylaş