İftar sonrasının baş tacı

Bazı evler vardır hani, iftar hazırlıklarının başında çayı ocağa koymak gelir.

Daha yemekler ısıtılmak üzere ocağa konmadan, çay suyu ocağın üzerine oturtulur, demliğe çay konur ve iftardan hemen sonra içilecek tavşan kanı çay hazırlanmaya başlanır. İşte, bizim ev de bu ‘çaycı’ evlerden biridir. İftara misafir olsun olmasın, iftar için yapılan ilk hazırlık ocağa çay koymaktır.
Karadeniz denince akla ilk gelen bitkilerden biri olan çay, aynı zamanda Karadeniz insanının başlıca geçim kaynağıdır.
Özellikle Doğu Karadeniz’de hemen her ailenin bir çaylığı vardır ve mayıs ayında çay ilk sürgününü verdiğinde büyük telaş da başlar.
Büyük telaş dememizin sebebi, çayın toplanmak için çok az zamanı olmasıdır. Çünkü tepedeki yapraklar zamanında toplanmazsa kartlaşır ve bu da çayın değerini kaybetmesine neden olur.
Dediğimiz gibi, Doğu Karadeniz’de hemen her ailenin bir çaylığı vardır ve bu çaylıkla genellikle evin hanımı ilgilenir. Çayın toplanma safhası da buna dahildir. Bunun nedeni sanıldığı gibi erkeklerin tembelliği değildir. Çay ekiminin yaygınlaşmaya başladığı yıllarda Karadeniz erkeğinin evinden uzak olması, kadınları mecburen bu işte daha aktif olmaya itmiştir.
Önümüzdeki birkaç gün sohbetlerimizin, kahvaltılarımızın ve bugünlerde iftar sonralarımızın baş tacı olan çaydan bahsedelim diyorum, ne dersiniz?

BALKABAKLI KÖFTE YAHNİSİ

MALZEMELER
* 4 dilim tatlı balkabağı
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 100 gr tereyağı
* 2 yemek kaşığı tozşeker
* 2 çay kaşığı tuz
* 4 yemek kaşığı kuru reyhan
* 5 su bardağı sıcak su
Köfte için;
* 500 gr az yağlı dana kıyma
* 1 su bardağı iri pilavlık bulgur
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 3 yemek kaşığı un

YAPILIŞI
Köfteyi yapmak için, kıyma ve yıkanıp süzülmüş bulguru derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve rendelenmiş soğanı ilave edip iyice yoğurun.
Yoğurduğunuz harçtan kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bu şekilde hazırladığınız misket köfteleri un serpilmiş bir tepside biriktirin.
Diğer taraftan, balkabağı dilimlerini kuşbaşı et formunda küp küp doğrayın. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Yağı ve soğanları geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun.
Soğanların üzerine bir sıra kabak, bir sıra köfte koyun. Aralara tuz, şeker ve reyhanı paylaştırarak malzemeler bitinceye kadar aynı sırayı takip edin.
Üzerine sıcak suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları