Hitit mutfağı

“Hint-Avrupa kökenli uygarlık” olarak bilinir Hititler.

Sonradan Eski Ahit’e bakılarak onlara Hititler denmiş ama aslında onlar kendilerine “Nesili” diyorlarmış. Anadolu’ya Kafkaslar yoluyla kuzeyden gelmişler ve zamanla Orta Anadolu’ya yerleşip yayılmışlar. Kökenleri çok eskilere dayanmasına karşın uygarlıklarının başlangıç tarihi için M.Ö 1700’lü yılları işaret etmek yanlış olmaz.
Yazıyı okumaya başlayıp “nereden çıktı şimdi Hitiler” demeyin. Tarihin en önemli uygarlıklarından biridir Hitit ve yaşayış şekilleri, uygarlık düzeyleri ve yeme içme alışkanlıkları Anadolu tarihi için yol gösterici nitelik taşır.
Bizim, bir yemekçi olarak, Hititlerle ilgili en çok ilgilendiğimiz şey tabii ki ne yiyip ne içtikleri. Ve bu noktada incelenecek kaynaklara, okunacak kitaplara ihtiyacımız var. Tarihi milattan önceye dayanan çok eski bir uygarlığın yeme içme alışkanlıklarıyla ilgili kitap ya da makale bulmaksa o kadar da kolay değil.
İşte bu noktada karşımıza Metro Kültür Yayınları tarafından yayınlanmış olan Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı çıkıyor. Bir gıda mühendisi ve arkeolog olan Dr. Ahmet Uhri ile beslenme eğitmenleri Asuman Albayrak ve Ülkü M. Solak tarafından yazılan kitap, mutfak tarihine ışık tutması bakımından çok önemli.
Kitabın adında yer alan “Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak” ifadesi ise kitabın içeriği hakkında bilgi veriyor. Çünkü binlerce yıl önce yaşamış olan bir uygarlığın ne yiyip ne içtiğini yazılı olarak net bir şekilde bulmak pek mümkün değil. İşte bu yüzden, kitabın yazarları olan araştırmacılar kaynaklarda adı geçen malzemelerden, yemek tarifi benzeri kaynaklardan yararlanarak ve dönemden kalan tabletleri çözümleyerek bir “Hitit yemek kitabı” yazmışlar. Tabii ki tablet okumalarını çeşitli kaynaklardan defalarca doğrulayarak.
Geçen yıl yayınlanmış olan Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı’nın yemek kültürü kaynakçası bakımından çok önemli bir eser olduğunu düşünüyor ve meraklısına mutlaka tavsiye ediyorum.

Osmanlı usulü patatesli humus
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 su bardağı haşlanmış nohut
? 4 adet orta boy haşlanmış patates
? 1 çay bardağı tahin
(büyük boy çay bardağı)
? 2 çay kaşığı tuz, karabiber
? 2 çay kaşığı tarçın
? 2 çay kaşığı tozşeker
? 2 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu
Üzeri için;
? 1 adet orta boy kuru soğan
? 2 yemek kaşığı zeytinyağı
? 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
? 2 yemek kaşığı dolmalık kuş üzümü
? 1 çay kaşığı tuz, yenibahar
YAPILIŞI : Haşlanmış nohudun (konserve nohut da kulanılabilir) suyunu süzüp kabuklarını soyarak mutfak robotuna aktarın. Üzerine tahin ve tozşekeri de serpiştirdikten sonra robota aktararak püre haline gelinceye kadar çekin. Haşlanmış patatesleri bir başka kapta iyice ezdikten sonra robottaki nohut püresini patatesin üzerine aktarın.
Üzerine ılık et ya da tavuk suyunu ilave edip kaşıkla karıştırın. Patatesli humusu servis tabağına yayın. Üzerine gezdirilecek sosu hazırlamak için soğanı incecik yemeklik doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Üzerine dolmalık fıstıkları aktarıp karıştırarak fıstıklar sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun.
Üzerine incecik doğranmış soğanı aktardıktan sonra sürekli karıştırarak soğan suyunu çekinceye kadar 5 dakika pişirin. Tuz ve yenibaharı ekleyip yıkanmış kuş üzümlerini ilave edin. Kısık ateşte, 4-5 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak haldeyken patatesli humusun üzerine gezdirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları