Her şeyiyle yararlı

Buzdolabınızda kabak varsa eğer, yemek derdiniz kalmamış sayılır.

Çünkü onunla pek çok yemek yapabilirsiniz. Mönünüzde hangi yemek çeşidi eksikse ona uydurabilirsiniz kabağı. Zeytinyağlılara ya da etli yemeklere... Hiç olmadı, kabak dolması yaparsınız dışından, içinden de mücver.

Kabağın anavatanı Orta Amerika ve Meksika’dır. Ancak Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa’ya gidebilen kabak, sıcak ve nemli iklimi pek sever. Kabak potasyum ve lifler bakımından oldukça zengindir. Meksika’daki bir üniversitede yapılan araştırmalar, kabağın şeker hastalığına da iyi geldiğini ortaya koymuştur.

Bitkinin meyve verdiğini ve bu meyvelerin çekirdeklerini de kuruyemiş olarak tükettiğimizi hepimiz biliyoruz sanırım. İşte, televizyon izlerken ya da sohbet esnasında "çitlediğimiz" kabak çekirdeği de prostat büyümesine ve bağırsaklarda oluşan parazitlere karşı silah olarak kullanılıyor. Bağırsaktaki parazitler kabak çekirdeği sayesinde hareketsiz kalıyor. Kısacası kabak hem meyvesi hem de çekirdeğiyle derde deva. Mutfağınızdan ve midenizden eksik etmeyin.

Patatesli Kırım böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

á 250 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 paket kabartma tozu

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 1 çay kaşığı tuz

á 4,5 su bardağı un

İçi için;

á 4-5 adet orta boy patates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 250-300 gr. az yağlı dana kıyma

á 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 3 yemek kaşığı su

Yapılışı:

Soyup yıkadığınız patatesleri rendeleyin. Üzerine 1 çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Avuçlarınız arasına alıp hafifçe bastırarak suyunu sıktığınız patatesi derin bir kabın içine aktarın. Üzerine kıymayı çiğ olarak katın. İncecik yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kırmızı biber ve karabiberi atıp karıştırın. Tüm malzemeleri elinizle iyice yoğurarak bir kenarda bekletin. Oda sıcaklığında beklemiş olan margarini ve yumurta sarısını derin bir kaba koyun. Yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Unu da yavaş yavaş ilave edip kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örterek buzdolabına koyup bir-iki saat dinlendirin. Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarıp tekrar yoğurarak ikiye bölün. Yani eşit büyüklükte iki adet beze yapın. Böreğin üzerini süslemek için ceviz kadar parçayı alarak bir kenarda bekletin. Bezeleri, üzerlerine un serpiştirerek yaklaşık 30-40 santim uzunluğunda 20 santim eninde dikdörtgen şeklinde açın. Açtığınız hamurlardan birini yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamurun üzerine hazırladığınız patatesli kıymalı karışımı kaşıkla yayın. Açtığınız diğer hamuru da, patatesli harcın üzerini kapatacak şekilde tepsiye yerleştirin. Üstteki hamurun kenarlarına bastırarak alttaki hamurla birleştirin. Ayırdığınız ceviz büyüklüğündeki hamur parçasını uzatıp şekil vererek böreğin üzerini süsleyin. 2 adet yumurtanın sarısını 2 yemek kaşığı suyla çırpıp fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün. Böreği, 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeyken dilimleyerek servis yapın.

Hurmalı Bağdat keki

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 125 gr. bitkisel margarin

á 6 adet yumurta

á 2 su bardağı tozşeker

á 1 su bardağı süt

á 5 su bardağı un, ayrıca 1 yemek kaşığı un

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 1 çay bardağı kuru üzüm

á 1 çay bardağı ceviz içi

á 5 adet kuru incir

á 5 adet kuru kayısı

á 5 adet hurma (çekirdeği çıkarılmış)

Yapılışı:

İncir, hurma ve kuru kayısıyı küçük küçük doğrayın. Sarı üzümün saplarını ayıklayın. Ceviz içini keskin bir bıçakla kıyın. Doğradığınız kuru meyveleri, üzüm ve cevizi cam bir kapta 1 yemek kaşığı unla karıştırın. Yumurtaları ve tozşekeri derin bir cam kaba aktarıp mikser yardımıyla beyazlaşıncaya kadar, 5 dakika çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini, sütü, vanilyayı ekleyip 5 dakika daha çırpın. Elenmiş unu ve kabartma tozunu katıp tahta bir kaşıkla karıştırın. Kuru meyveleri de ekleyip tekrar harmanlayın. Karışımı yağlanmış bir kek kalıbına aktarıp 10 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırının ısısını 150 dereceye indirip 25 dakika daha pişirdikten sonra çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip kalıptan çıkarın ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları